Life In A Day


“pluk de dag, vertrouw zo weinig mogelijk op morgen.” _ Quintus Horatius Flaccus

drie grootwichten – Kevin Macdonald (als regisseur), Ridley Scott, Tony Scott (als broederproducers) – bundelen hun krachten met de idee om een bepaalde dag in het leven op pellicule vast te leggen. mensen over gans de wereld konden hun moment van de dag van 24 juli 2010 opnemen en opladen via YouTube. meer dan 80000 YouTube gebruikers respondeerden wat resulteerde in een 5000 tal uren aan beschikbaar beeldmateriaal. 95 minuten werden daarvan geselecteerd conform een chronologisch concept. we beginnen dus bij de nachtelijke uren met in de wind zijnde figuren onder een sterrenhemel, gevolgd door het wakker worden proces, ontbijt, enz. het experiment is origineel, zonder twijfel. daarnaast zit je met Tony Scott als iemand die het monteren onder de knie heeft (veelal teveel zelfs) waardoor de filmclips in sneltempo onder eenzelfde onderwerp elkaar opvolgen en je een (beperkt) beeld krijgt van de multiculturele verschillen. regelmatig blijft Macdonald even stil staan bij een figuur (de Koreaan op wereldreis maakt kans op een eigen film) of gebeurtenis (herinner je de Loveparade met 21 doden en 509 gewonden). het experiment biedt evenwel geen meerwaarde aan de film. de huidige jongerengeneratie heeft een enorme behoefte om hun doen en laten te communiceren via facebook, twitter of youtube. een dagdagelijks ritueel ploffen ze op het web als video alsof er ook maar iemand een boodschap aan zou hebben. een opeenvolging van dergelijke filmpjes maken het project dan ook maar gewoontjes. ik kan mij onmogelijk inbeelden dat de andere 4998,5 uren beeldmateriaal saaier waren (trouwens de aaneenschakeling van beelden had creatiever met de soundtrack gemogen). men blijft duidelijk oppervlakkig en vermijdt risico’s om multiculturele tegenstellingen aan te kaarten of om creatievelingen met de originele eer te laten lopen. mogelijks dat de huidige YouTube generatie, die gewend zijn met deze filmpjes om te gaan, weg is van het experiment maar de kans is groot dat je dit een interessant project vindt zonder er omver geblazen van te worden. 24 juli 2010 zal je met of na Life In A Day niet bijblijven.

2/5

dag 7 – film 21- 38ste filmfestival gent

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s