Poulets Aux Prunes


“niemand zou viool mogen spelen voordat hij het kan.” _ Jim Fiebeg

de Iraanse communistische Marjane Satrapi is van origine een illustrator en striptekenaar die trouwens in 2009 een eredoctoraat kreeg aan de katholieke universiteit leuven. haar graphic novels van Persepolis (dat zijn er vier) zijn haar bekendste geworden aangezien ze samen met Vincent Paronnaud er een animatiefilm van maakte die in 2007 de prijs van de jury kreeg in Cannes. daarnaast moet opgemerkt worden dat ze in 2004 de prijs voor beste stripalbum kreeg voor Poulet Aux Prunes. beiden reiken elkaar opnieuw de hand om dit stripalbum te verfilmen. het speelt zich af in Teheran in 1958 waar de beroemde muzikant Nasser Ali Khan zijn gehechte viool vernield ziet worden. koortsachtig gaat hij op zoek naar een vervangstuk maar zelfs een stradivarius biedt niet de gewenste klanken. zonder zijn muziek voelt Nasser zich niet waard te leven en hij besluit om te sterven. in de acht daaropvolgende dagen krijgen we een terugblik op de levensloop van Nasser met de gebeurtenissen tot de eigenzinnige, koppige en emotioneel wispelturige artiest die hij geworden is, een vooruitblik op de te verwachten levensloop van zijn kinderen en zijn relatie met zijn jeugdliefde en met zijn vrouw. visueel is Poulet Aux Prunes een pareltje. Paronnaud en Satrapi kiezen deze keer niet voor een animatiefilm maar voor live action wat echter niet wil zeggen dat er briljante variaties te zien zijn waardoor je sferen van een sprookje, poppenkast, tekenfilm of bordkartonnen speelspel krijgt. met ook nog eens de opdeling in acht hoofdstukken wordt de kijker van het ene avontuur naar het andere verhaal gebracht terwijl de chronologie niet onder vuur komt. Mathieu Amalric is de muzikant terwijl je in bijrollen ook Maria de Medeiros, Jamel Debbouze en Isabella Rossellini te zien krijgt. konijn met pruimen is zijn hoofdgerecht meer dan waard.

4/5

dag 8 – film 22 – 38ste filmfestival gent

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s