The Thomas Crown Affair (1968)


“is het een zwaarder misdrijf een bank te beroven dan er één te openen?” _ Ted Allan

naar goede gewoonte pikken we ieder jaar een film mee uit het geheugen (alhoewel dit jaar vooral de reden lag in het volzet zijn van The Invader). dit jaar lag de klemtoon van deze sectie op Ingmar Bergman, toch opteerden we voor The Thomas Crown Affair van 1968 die 31 jaar later een remake kreeg met toen Pierce Brosnan en Rene Russo in de hoofdrollen. dat was een middelmatig onderhoudende film en na het originele te zien, kunnen we bevestigen dat Norman Jewison toendertijd een moeilijk te evenaren klassieker maakte. de Canadese regisseur, die naast entertainmentfilms (o.a. Fiddler On The Roof, Moonstruck en Jesus Christ Superstar) ook maatschappelijke problemen aankaart (o.a. de vakbond in F.I.S.T., het rechtssysteem in …And Justice For All, raciale kwesties in A Soldier’s Story) was op 85 jarige leeftijd aanwezig in Gent om de Joseph Plateau Honorary Award te ontvangen. zijn heistfilm als combinatie van een misdaad- en romantische thriller teert enerzijds op het energieke samenspel tussen Steve McQueen en Faye Dunaway (het schaakspel is memorabel verleidelijk) en anderzijds op de visuele flair met baanbrekende split screens. de jazzy soundtrack (The Windmills Of Your Mind kreeg een oscar), strakke montage en luchtig rijke humor dragen tevens bij tot de status van de film.

4/5

dag 9 – film 23 – 38ste filmfestival gent

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s