Bobby Fischer Against The World


“schaken is niet iets dat mensen gek maakt, het helpt gekken om bij hun verstand te blijven.” _ William Hartston

voor vele kenners de allerbeste schaker ooit. maar samen met een genie komt ook een shizofrenie. vanaf zijn zesde jaar begon Bobby Fischer te schaken en op zijn veertiende was hij reeds kampioen van de Verenigde Staten. zeer ambitieus om het tot meervoudig wereldkampioen te maken. zeer veel opofferingen hiervoor makend. van ’s morgens tot ’s avonds allerlei schaakstellingen bestuderen, helemaal geen sociaal leven, schuw van de pers, fysiek trainen als een topsporter en eigenzinnig in de omgang. de documentaire van HBO’r Liz Garbus toont het intelligente genie van Fisher in zijn schaakspelen maar ook zijn egocentrische karakter in de aanloop naar kampioenschappen. het WK van 1972 in Reykjavik was een regelrechte thriller. we zien toenmalig kampioen Boris Spassky zijn eerste zet plaatsen terwijl Fischer niet komt opdagen, we zien hem commotie maken om de camera’s die teveel lawaai maken, enz. alsof het duel de koude oorlog tussen Amerika en Rusland weerspiegelt, wat je trouwens ook moet geloven als je de commentaren van toenmalige wereldleiders hoort. Fischer haalt met zijn koppige fratsen het vertrouwen onderuit van Spassky en wordt wereldkampioen. een moment waarop het schaken wereldwijd gaat boomen. Fischer evenwel niet. zijn egocentrische persoonlijkheid haalt de bovenhand en zijn karakter wordt antisemitisch waarin hij Mein Kampf citeert op de radio. hij verdwijnt van het publieke toneel en als hij twintig jaar opnieuw opduikt voor een revanchematch blijkt hij zijn overtuigingen nog niet verloren te zijn. hij juicht de aanslagen van 11 september luidkeels toe en zijn gedrag wordt er één van antisemitisme, negationisme en revisionisme. de ooit begaafde wereldkampioen is een excentriekeling in ballingschap geworden met een twijfelachtig labiel geestelijke toestand. de degelijke documentaire toont Bobby Fischer als a beautiful mind zoals hij in zijn leven was met bijdragen van trainers, schaakorganisatoren en huidige schaakkampioenen maar kan niet beklijven zoals dat het geval is met bvb Senna.

2/5

dag 10 – film 26 – 38ste filmfestival gent

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s