Hara-Kiri: Death Of A Samurai


“het is met de eer als met het leven: wanneer je ze verliest, is het voor altijd.” _ Nicolas Pavillon

na 13 Assassins blijft filmveelvraat Takashi Miike (hij maakt er enkele per jaar) bij het genre van de samuraifilms. en opnieuw betreft het een remake, deze keer van Seppuku die in het zwart wit dateert van 1962 waarvoor regisseur Masaki Kobayashi de speciale prijs van de jury kreeg in Cannes. ook het Japanse enfant terrible (deze reputatie opgebouwd met o.a. de drie Dead Or Alive films, Audition en Ichi The Killer) passeerde Cannes maar het bleef bij een nominatie (het is wel de eerste film die in Cannes in de officiële selectie in 3D vertoond werd, alhoewel de inbreng van het brilletje nihil is). in het Japan van de 17de eeuw heerst er vrede waardoor samurai’s geen werk meer hebben. de Japanse krijgers verzeilen in de armoede. zo ook Hanshiro die naar het Kasteel van Li gaat en een audiëntie vraagt met de feodale heer. de werkloze samurai wil een eervolle dood sterven door rituele zelfmoord te plegen. de leider van het huis is echter achterdochtig. vele kastelen van samurai’s krijgen af te rekenen met bluffende ronin’s die er enkel op uit zijn om betaald te worden om te verdwijnen zodat ze het landhuis niet ten laste zijn. als bewijs vertelt de landheer het noodlottige verhaal wat ze doen met een dergelijk bluffende samurai. Hanshiro vertelt dat zijn wens oprecht is alhoewel hij ook een verhaal te vertellen heeft. één die lijdt tot wraak en bewijs wat echte eer inhoudt. denk niet aan Zatoichi of Lone Wolf, Miike houdt deze klassieke samuraifilm bijzonder integer en menselijk. geen flitsende zwaardgevechten en in het rond spattende bloedfonteintjes, wel een zeer rustig opbouwend verhaal over het leven van een samurai in een voor hem armoedig vredesbestaan maar waarbij op het eind de eer wel weet te overwinnen ten opzichte van onrechtvaardigheid en angst. op eigenzinnige wijze maar een manier eigen aan een echte samurai. Hara-Kiri: Death Of A Samurai toont trouwens ook het eigenzinnige karakter aan van zijn regisseur. Miike maakt hier misschien zijn meest sobere film ooit, toch kiest hij voor 3D. totaal geen meerwaarde wat enkel dient als anti-statement voor het gimmick. hij heeft ongetwijfeld zijn volgende film al af maar tussen zijn talrijke regies zal deze film bovenaan staan. ere aan de eer.

4,5/5

dag 9 – film 24 – 38ste filmfestival gent

Een gedachte over “Hara-Kiri: Death Of A Samurai

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s