The Future


“toekomst: mythisch rijk waarheen wij voortdurend onderweg zijn en dat wij nooit zullen bereiken.” _ Hans Van Straten

zijn het gelijkgestelde zielen of tegenpolen die elkaar aantrekken? in The Future blijkt het het eerste te zijn. Sophie en Jason vormen al vier jaar een stel en delen hun haardos, stemtimbre en wijfelende manier van doen in hun éénkamerappartement. ze willen een stapje verder zetten door een gewonde kat te adopteren. na één maand mogen ze Paw Paw (die vanuit haar kooi met irritante stem commentaar geeft op het verhaal) afhalen in het asiel. alhoewel het asiel aangeeft dat de kat misschien maar zes maanden te leven heeft, voelt de aankomende adoptie als een last op hun schouders, bang als ze zijn om hun vrijheid te verliezen. ze besluiten dan ook om deze maand van hun vrijheid te profiteren: hij wordt een boomverkoper, zij tracht een nieuwe dans uit te vinden. andere experimenten passeren de revue waaruit mogelijks af te leiden valt dat het toch tegenpolen zijn die elkaar aantrekken. Miranda July wist zes jaar geleden nog harten te veroveren met Me And You And Everyone We Know. ze bleek toen al een rare te zijn en evolueert in negatieve zin, alsof ze in een eigen kunstelijke wereld leeft en daar onmogelijk uit te krijgen is (een soort van Synecdoche, New York). t-shirts die slakgewijs over straat wandelen, maanbabbels, kronkelende dansbewegingen, een grijsaard die schunnige limericks maakt over de kerstman, de tijd stil zetten. July zal er alleszins betekenis voor hebben dat de toekomst onbuigzaam is, dat het werkelijke leven een leegte is, dat wat gebeurt, gebeurt en dat overpeinzingen over het bestaan twijfels met zich meebrengen. indien je hersenen de rare kronkels kunnen volgen, zul je The Future naast een film van David Lynch plaatsen. als je de situaties als karikaturen beschouwd, biedt The Future je geen enkele toekomst.

1,5/5

dag 10 – film 25 – 38ste filmfestival gent

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s