We Need To Talk About Kevin


“het machtigste wapen in de handen van de onderdrukker is de geest van de onderdrukte.” _ Steve Biko

bij cinefiele critici als absolute topper omschreven die bij de oscars over de tongen zal gaan en recent op het filmfestival Gent ook bekroond werd met de Canvas publieksprijs. Eva (Tilda Swinton) reist graag en is gelukkig met haar man Franklin (John C. Reilly). totdat hun baby geboren wordt. van bij zijn geboorte huilt Kevin in het bijzijn van zijn moeder onophoudelijk (het openboren van straten brengt rust), in de peutertijd weigert hij te spreken tegen zijn moeder, in de kleutertijd schijt hij zijn pamper nog vol en beklad hij de privéruimte van zijn moeder, in de tienerjaren masturbeert hij lustig in haar bijzijn en in zijn puberjaren koopt hij om een welbepaalde reden een massa fietssloten, een gebeurtenis die zijn moeder – tot dan al met het probleemkind een lijdensweg achter de rug – voor altijd publiekelijk zal tekenen. een film over een moeder die gebukt gaat onder de tirannisering van een etterbak van een kind waar haar man blind voor is (de rol van John C. Reilly is ondermaats éénzijdig belicht). de film heeft de twee hoofdpersonages tegen. Tilda Swinton is kil, graatmager en met een doodse blik op oneindig wint ze geen sympathie. ze slingert tussen nature en nurture: is het kwaad bij Kevin aangeboren of schort er iets aan de opvoeding? de drie Kevinnen die de revue passeren wil je door een sleutelgat boren. niet zoals bij The Omen waar de horror primeert maar het is zoals een ergernis waarbij het bloed van onder je nagels gehaald wordt. het past allemaal wel binnen de contouren van het concept van Lynne Ramsay (voorheen Ratcatcher) maar de enerverende montage, de pletsende kleuren en een onbehaaglijke traag voelende frustratie dragen bij tot een louter persoonlijk gevoel We Need To Forget About Kevin.

1,5/5

Een gedachte over “We Need To Talk About Kevin

  1. Het feit dat het geheel zo erg onder je huid gaat zitten vond ik juist subliem gedaan. Je begrijpt de gevoelens van Swinton’s karakter en stelt je zelf inderdaad de vraag of ze wel of niet verantwoordelijk is voor hoe Kevin uiteindelijk is geworden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s