Blue Bird


“het grootste geluk van een vogel: zijn vleugels openslaan en de mens ontvluchten.” _ Michel Balfort

de Belgische dichter-, toneel- en romanschrijver Maurice Maeterlinck kreeg in 2011 de nobelprijs voor literatuur. drie jaar eerder schreef hij het symbolische theaterstuk L’Oiseau Bleu waarop Gust Van Den Berghe lichtjes zijn Blue Bird baseert, al brengt hij het verhaal naar Togo. Bafiokadie en Tene zijn twee zevenjarigen die een blauwe vogel in handen hebben. de duif ziet het niet zo zitten als huisdier en stapt weg. het jongerenduo gaat op stap in het Koutammakou landschap waarbij ze verschillende werelden passeren. ze komen dode familieleden tegen, één of andere boze stam die tegen het lokale houthakken is, een groep hangouderen die er hun eigen filosofie op na houden over de bloemetjes en de bijtjes en een grote rij spermatozoïdenkinderen die op hun reis voorbereid worden. visueel kan Blue Bird nog geapprecieerd worden. de constante blauwe schijn is niet storend en Van Den Berghe benut het panoramische zicht als hypnotiserend decor. maar daar waar de sterre bleef stil staan, is ook de film blijven stilstaan. dit is immers louter existentiële kunst over een surrealistische dagtrip. en kunst is statisch, daar kijk je als een stomme naar om bij het nutteloze iets in te beelden om dat dan pretentieus als oorkonde te onthullen. dat is goed voor in SMAK. maar cinema dient voor film, niet voor een vernissage (men zou zich moeten afvragen waarom er geen distributeur is, al zal men eigenzinnig verkondigen dat men het zelf in roulatie brengt om er controle over te hebben). Panamarenko, Wim Delvoye, Jan Fabre en consoorten zullen er een kritische knipoog voor over hebben. ik? I’m blue zou Eiffel 65 zingen welke ik verkies. kun je je inbeelden? 

2/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s