The Ides Of March


“in de politiek is de rechte lijn de kortste afstand naar de ondergang.” _ John P. Roche

wanneer ik de recente aantijgingen las van ongewenste seksuele intimiteiten van de republikeinse presidentskandidaat Herman Cain en de dit zijn uit de lucht gegrepen beschuldigingen reactie van diens campagneteam, moest ik terug denken aan The Ides Of March. een politieke thriller over de primaryrace. dit zijn de voorverkiezingen die bepalen wie naar de eindstrijd mag gaan in de race for president (cf. Hilary Clinton vs Barack Obama). de republikeinen zitten aan de grond en de democratische gouverneur van Ohio Mike Morris (George Clooney) heeft de wind in de zeilen met zijn inzet voor duurzame energie en pacifisme. zijn democratische tegenstrever senator Pulman is meer de grijze muis en zou al veel onafhankelijken mee moeten hebben wil hij de primaryrace nog winnen. bovendien kan Morris rekenen op campagneleider van vele oorlogsverkiezingen Paul Zara (Philip Seymour Hoffman) en de jonge ambitieuze mediastrateeg Stephen Myers (Ryan Gosling). Stevie houdt van de politieke arena, gelooft in de goede zaak en gaat door een muur voor Morris. met de macht en roem komt ook succes. hij staat op een goed blaadje bij de pers (Marisa Tomei), kan het bed induiken met de sexy stagiaire Molly (Evan Rachel Wood) en krijgt een heerlijk aanbod van de campagneleider van de concurrentie (Paul Giamatti). nochtans brengen deze drie elementen hem in nauwe schoentjes en leert hij het spel van de politiek kennen: vuil en hard waarbij de koningen de pionnen omver werpen wanneer ze te dicht bij hem komen. The Ides Of March, gebaseerd op het stuk Farragut North van Beau Willimon, toont de Amerikaanse politiek zoals je denkt dat hij is: dagelijkse polls waarbij de journalistiek een belangrijke rol speelt, van hot naar her hotsen om de verkiezingen in meerdere staten binnen te halen wat betekent de lokale leiders vertroetelen en overladen met interessante postjesvoorstellen, presidentskandidaten met een tandpastaglimlach waarbij de glinstering op de hoektand je toch doet twijfelen of die mens wel zuiver op de graat is. The Ides Of March heeft het allemaal. de ingetogen regie van Clooney (zijn vierde film is ongetwijfeld zijn beste) waarbij de camerastandpunten zich op zijn best voelen in geheime schaduwrijke hoekjes vullen de zeer sterke acteerprestaties aan (zeg nu zelf, qua sterrencast (ik ga ze niet apart opsommen) kan deze film tellen). politiek is er voor het welzijn van de burger als schijn voor het welzijn van de politicus. en het zal niet de realist of de idealist zijn die het machtspel overwint. The Ides Of March zorgt ervoor dat ons beeld over de politiek er niet beter op wordt. PS The Ides Of March verwijst naar de Shakespearetragedie Julius Caesar. daarin verwijst het citaat “beware the Ides of March” naar de dag van 15 maart waarop Caesar vermoord zal worden. het is in de film de dag waarop de primaryverkiezing beslist wordt.

4/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s