The Adventures Of Tintin: The Secret Of The Unicorn


“het is hoogst ergerlijk te bedenken dat het stripboek dat je moeder je veertig jaar geleden afnam, nu duizenden dollars waard kan zijn.” _ Doug Larson

1000 bommen en granaten, ik ben opgegroeid met de Suske en Wiske albums waarbij er tussendoor eens een Nero of Jommeke passeerde. van de 23 Kuifje albums die verschenen tussen 1930 en 1976 (het 24ste bleef onafgewerkt) heb ik er geen enkel gelezen. vooraleer u me bombardeert als cultuurbarbaar, geeft dit me de mogelijkheid om de avonturenfilm van Steven Spielberg objectief te bekijken. als album heeft hij gekozen voor The Secret Of The Unicorn (1943), het eerste album trouwens dat naar het Nederlands werd vertaald (Het Geheim Van De Eenhoorn uit 1946). voor het verhaal kan ik me er gemakkelijkheidshalve vanaf maken naar de strip te verwijzen (waarbij naar verluidt ook delen uit De Krab Met De Gulden Scharen en De Schat Van Scharlaken Radham terug te vinden zijn). Spielberg heeft zeer lang met het project geworsteld (zo lijkt Kuifje wat mij betreft zeer sterk op Jude Law uit Spielberg’s A.I.) tot hij met Peter – The Lord Of The Rings – Jackson sprak. deze spoorde hem aan om er een motion capture film van te maken en wees gerust, het statische van The Polar Expres en Beowulf is achterwege gelaten. voordeel van de techniek is dat je dichter aanleunt bij het stripgebeuren. de 3D-dimensie hoefde niet omdat Spielberg nogal nostalgisch en conventioneel trouw blijft aan het werk van Hergé maar eens het ruime sop gekozen (Pirates Of The Caribbean is slechts klein bier) benut hij de mogelijkheden van enkele spectaculaire scènes (de hallucineerperiode in de woestijn bijvoorbeeld) waarin Kuifje als een Indiana Jones zijn roep tot avontuur volgt. Kuifje mag dan een journalist zijn in hartje Brussel, verwijzingen naar België zijn zeer gering. hij wordt vooral aanzien als wereldreiziger, de film moet immers wereldwijd zalen trekken. nochtans kiest Spielberg niet voor Hollywoodacteurs maar vooral voor Britse trekpleisters (Jamie Bell als Tintin, Daniel Craig als slechterik, Simon Pegg en Nick Frost (het duo van Shaun Of The Dead en Hot Fuzz) als inspecteur Janssen en Jansen en Andy Serkis als kapitein Haddock; een bonus is trouwens Cary Elwes als piloot); een pluspunt want je concentreert je vooral op de karakters die een weerspiegeling zijn van hun karakter in de strips. wat evenwel betekent dat de slapstickhumor van het inspecteursduo ondermaats is. daarnaast blijft het scenario sterk stripgewijs en weinig gedurfd. nogal braafjes toegankelijk voor ieder publiek. maar kom, als familiale avonturenfilm moet dit eens kunnen. een fijn dynamisch tot leven gekomen stripboekavontuur van Spielberg die er een fanatiek eerbetoon van maakt aan Hergé. sapristie nog aan toe.

3,5/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s