Sherlock Holmes: A Game Of Shadows


“het is een ernstige fout te theoretiseren voor men gegevens heeft.” _ Sir Arthur Conan Doyle

ik weet niet of Sir Arthur Conan Doyle zich in 2009 omgedraaid heeft in zijn graf, puristaanhangers alleszins. Guy Ritchie gaf aan zijn overbekende detectivepersonage nogal een vrije, alternatieve interpratie maar in combinatie met zijn visuele coolstijl sloot het publiek deze Sherlock Holmes in de armen. in Game Of Shadows trekt Ritchie de lijn gewoon door wat betekent dat tegenhangers van zijn eersteling ook nu zullen kokhalzen, voorstanders zich kostelijk zullen amuseren. de geniale maar excentrieke Sherlock Holmes (Robert Downey Jr.) is er in geslaagd allerlei moordcomplotten te deduceren tot één crimineel, wat ook één probleem betekent. professor Moriarty (Jarde Harris) is al even ingenieus als Holmes en heeft een samenzwering uitgedokterd die een wereldoorlog ontketent waarvan hij alle voordelen zoals wapenhandel opstrijkt. daarnaast moet Holmes zijn trouwe kompaan nog weten te overtuigen om mee het avontuur aan te gaan, dokter Watson stapt immers in het huwelijksbootje, en moet hij een zigeurenin (Noomi Rapace) aan zijn zijde krijgen die onwetend de sleutel tot het complot in handen heeft. ik ben er fan van. zowel van het samenspel tussen Robert Downey Jr. (leuke camouflages trouwens) en Jude Law (die zelfgebreide sjaal past inderdaad niet bij zijn outfit), van het visueel knappe negentiende eeuwse Londen (en bij uitbreiding de Parijse tegenhanger, een Duits woud en het Zwitsers bergkasteel), van de voorbedachte moves waarmee Holmes zijn tegenstander te vlug af gaat zijn (al wordt er wel eens de draak mee gestoken) en van de slow motions waarbij de impact van vuistslagen, kogels of kanonballen minitieus in beeld worden gebracht. Jared Harris neemt zijn slechterikkenrol volledig ter harte terwijl het spijtig is dat Rachel McAdams enkel een kleine bijrol heeft. Noomi Rapace moet haar plaats innemen maar ontbreekt dezelfde flair. Stephen Fry als broer van Watson (Doyle heeft Mycroft in drie verhalen laten opduiken) is dan weer toonbeeld van een onbeschaamde bohemien levensstijl en het is ook leuk om Watsons’ vrouw (Kelly Reilly) en de inspecteur van Londen (Eddie Marsan) terug te zien. in de film laat Holmes een notitiebriefje achter aan Watson: “come at once if convenient, if inconvenient come all the same.” dit moge ook gelden voor de cinemabezoeker. het spel van schaduwen van Ritchie mag in de spotlights gezet worden.

3,5/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s