Straw Dogs


“geduld is nooit belangrijker dan wanneer je op het punt staat het te verliezen.” _ O.A. Battista

strooien honden ofte offerhonden van stro is een oud Chinees ritueel. ze werden gebruikt als offer aan de goden. eerbiedig behandeld tijdens het ritueel en als ze niet meer nodig zijn, worden ze weggegooid en verbrand en betekenen ze niets meer. in deze remake van de in zijn tijd iet of wat controversiële psychologische thriller van Sam Peckinpah (met Dustin Hoffman in de hoofdrol) zijn de strooien honden voormalige rugbyspelers die enkele hoge ogen gooiden tijdens hun schoolperiode maar niet goed genoeg waren om door te breken en het leven verder zetten als nietsnuttige rednecks in een boerengat van Mississppi. actrice Amy Cakes (Kate Bosworth) keert er naar terug zodat haar man David Sumner (James Marsden) op het platteland er rustig kan werken aan zijn oorlogsscenario van Stalingrad. al snel loopt Amy haar ex-vriendje Charlie (Alexander Skarsgard) tegen het lijf die verleidelijke blikken werpt naar Amy en jaloerse blikken gooit naar David. Charlie denkt samen met zijn redneckvrienden obsessief aan zijn vroegere avontuurtjes en ons Hollywoodkoppel mag zich aan jaloerse pesterijen verwachten waarbij de spanningen al maar meer oplopen. David is naïef en een pacifist maar blijkbaar heeft iedereen een kookpunt. weer eens een overbodige remake? ik weet het niet, met het schaamrood op de wangen moet ik bekennen – maar ik zal zeker niet de enige zijn – dat ik het originele uit 1971 niet gezien heb wat evenwel het voordeel geeft dat je niet kan vergelijken. wat ik wel deed, is de vergelijking maken met The Last House On The Left (zowel origineel als remake) waar je ook een verkrachtingsscène hebt (hier heb je eveneens dat afgrijnzend gevoel) waarna het recht in eigen handen genomen wordt. die was nog net iets beter maar regisseur Rod Lurie is toch verdienstelijk in zijn spanningsopbouw met een zeer sterke finale die het uitgangspunt duidelijk maakt: zelfs de grootste pacifist zal na beredenering zijn stoppen doen los slaan. minpunten zijn er: je hebt het totaal nutteloze nevenverhaal van Jeremy Niles (Dominic Purcell) als verstandelijk gehandicapte die graag meisjes ziet, een schitterend overacterende James Woods maar het past niet binnen het verhaal en de twijfelachtige start van de spanning tussen David en Charlie (waarom zou een echtgenoot de ex-vriend van zijn vrouw voorstellen om herstellingswerken uit voeren aan het plattelandshuis waar men zal vertoeven; dit geeft een geforceerd gevoel om de kemphanengroep dichterbij het koppel te brengen dat niks anders dan problemen kan opleveren). James Marsden schat ik in als een waardige opvolger van Hofman en ook de zeer licht geklede Kate Bosworth en Alexander Skarsgard (inderdaad, zichtbaar de zoon van Stellan Skarsgard) doen het goed. ik kan niet beweren dat Straw Dogs een waardige remake is maar het is een verdienstelijke psychologische kookpuntthriller.

3/5

2 gedachten over “Straw Dogs

  1. Ik ben op je blog gekomen via de film Pulsar. Die review is nu reeds 1 jaar geleden geschreven.
    Tot mijn grote verbazing moet ik opmerken dat je nog steeds niet weet dat een zin begint met een hoofdletter. Daarnaast zijn ook die tergend lange zinnen zonder komma’s een verschrikking om te lezen…

    Om maar te zwijgen van de inhoudelijke kritiek 🙂

  2. tOCH rESPECT dAT jE oNDANKS dE kRITIEK oP dE iNHOUD eN gRAMMATICA wILT tERUGKEREN 😉

    de afwezigheid van hoofdletters aan het begin van een zin, zit er lang ingebakken in bij mij en zal tot spijt van wie het benijdt ongewijzigd blijven (van een ‘ij’-zin gesproken die nog altijd niet ten ijnde is). de lange zinnen lijken mij terecht maar past bij mijn ‘schrijfstijl’.

    wat vond je eigenlijk van de film (ipv de recensie)? 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s