The Descendants


“het is gek, maar als gevolg van de toerisme-explosie zijn er nu op Hawaï méér bloesemende bomen, heesters en struiken, méér hibiscae en andere bloemen dan er vroeger ooit zijn geweest. de werkelijkheid heeft zich aangepast aan de reclamefoto’s.” _ Hans Ferrée

als we iemand tegen komen van Oostende of Middelkerke zeggen we al gauw, ah jij woont aan het zeetje. precies of die mens haalt iedere avond de schelpen van tussen zijn teennagels. soortgelijks is de opener van Matt King (George Clooney) die woonachtig is te Hawaï.  het is niet allemaal bloemenkransen, cocktails en surfen wat de plak zwaait. ook hij heeft de levensrijke miserie waarmee de mensheid gepaard kan gaan. enerzijds moet hij binnenkort een keuze maken over het al dan niet verkopen van een groot stuk land dat hij omwille van erfenisgeschiedenis bezit en waar zowel famile (u herkent oa Beau Bridges), inwoners als vastgoedmakelaars met spanning naar uit kijken. anderzijds belandt zijn vrouw na een jetski-ongeluk in een te diepe coma. niet alleen staat hij voor haar nakende dood, hij moet ook de opvoeding van zijn twee rebelse dochters op zich nemen die hij door zijn drukke advocatenwerk verwaarloosd heeft. hij was immers een soort van reserveouder. het wordt hem iets complexer gemaakt wanneer zijn oudste dochter Alexandra (Shailene Woodley) hem verteld dat moeder de vrouw al een ganse tijd vreemd ging. waarom niet eens een bezoekje gaan brengen aan die minnaar (Matthew Lillard)? het scenario en de regie mogen dan simpel lijken, het is rijk aan gevoelens en emoties. een vader die twee erfenissen moet verwerken: een groot stuk land gegeerd door projectontwikkelaars en een verwaarloosd gezin. in beide gevallen is het watertrappelen om boven te blijven. een vader die twee tegenstrijdige gevoelens ten aanzien van zijn vrouw moet verwerken: een besef dat zij eens zijn grote liefde was en het onbegrip van haar vreemdgaan. het is maar te zien wat de confrontatie geeft met haar minnaar. George Clooney is schitterend gecast als King, een vijftiger die een cocktail van verlies, spijt, onbegrip, twijfel verwerkt en daarbij op zoek is naar zichzelf, zijn vaderliefde en hoop. ook speelt hij zijn handelsmerk perfect uit: momenten van slapstick om het dramagevoel te breken zonder dat daarbij de authenticiteit van de situatie in het gedrang komt. bekijk miserie met een lach. ook Shailene Woodley als Alexandra is sterk als een jongere die haar rebelse karakter tracht te verzoenen met volwassenheid. Alexander Payne wist bij een getrouw publiek harten veroveren met Election, Sideways en About Schmidt, hij slaagt er nu nog meer in. The Descendants is knappe auteurscinema over onzekere mensen die geconfronteerd worden met voor hen onvanzelfsprekende en ongekende problemen en door de ontdekking van zichzelf als oorzaak moeizaam uit het chaotische dal trachten te kruipen.

4/5

Een gedachte over “The Descendants

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s