Man On A Ledge


“altijd tweemaal kijken vooraleer je springt.” _ Charlotte Brontë

de titel verraadt uiteraard de kern van het verhaal: een man bevindt zich gans de tijd op een richel van een hoog gebouw, het Roosevelthotel in hartje Manhattan. een jumper? niet meteen hé want anders zou de film al meteen gedaan zijn. er zal dus wel een reden achter zitten. Nick Cassidy (Sam Worthington) is een veroordeelde politiemisdadiger die het aldus niet gemakkelijk heeft in de gevangenis. wanneer zijn vader overlijdt, krijgt hij door toedoen van zijn vriend en collega Mike de gratie om de begrafenis bij te wonen. Nick raakt bij de familieruzie ter plekke slaags met zijn broer Joey (Jamie Bell) en in het tumult kan Nick een pistool bemachtigen van zijn cipierbegeleiders. hij weet te ontsnappen en een maand later staat hij op een richel, wachtend op een groot publiek en ook op inspecteur Lydia Mercer (Elizabeth Banks) die zijn praatpaal moet zijn in het bewijzen van zijn onschuld waarvoor hij opgesloten werd. een 40 miljoen dollar waard zijnde diamant zou hij ontfutseld hebben van vastgoedmiljonair David Englander (Ed Harris), die trouwens recht tegenover het hotel woont. dat moet wel zijn reden hebben. Man On A Ledge is nergens origineel. een vluchteling met de politie op de hielen die met hulp van diezelfde politie zijn onschuld wil bewijzen, hebben we al gezien in The Fugitive of U.S. Marshals. een haast onmogelijke diamantenroof (hoe raken ze toch altijd aan die bouwplannen en schachtruimtes) komt uit Ocean’s Eleven (of Twelve of Thirteen). een inbraak van binnenuit kan men leren van Inside Man. een inspecteur onderhandelaar die onlangs een jumper liet jumpen en opnieuw met de nodige pillen aan de slag moet, komt recht uit Hostage. maar Man On A Ledge mag dan overal piksken dief doen, hij haalt er enkel de goede elementen uit waardoor de voorspelbare film nooit weet te vervelen. ook al besef je dat dit helemaal niet origineel is en voorgekauwde Hollywoodse kost, je kan je amuseren. Sam Worthington werkt verder aan zijn weg in het blockbustergenre, een magere Ed Harris met norse keikop vindt zich perfect in zijn slechterikkenrol, Jamie Bell wisselt cinefiele films maar al te graag af met doordeweekse actiethrillers, Elizabeth Banks is niet al te geloofwaardig in een inspecteursrol en moet net zoals een bleke Anthony Mackie het onderspit delven tegen een hese Edward Burns. maar ondanks al deze mooie namen is het toch Genesis Rodriguez die met alle aandacht gaat lopen. iedere bustehouder zal een moord begaan om rond haar borsten te hangen en ook op acteursvlak bijt ze van zich af. Asger Leth mag dan een onbekend debuterend regisseur zijn, hij heeft van Man On A Ledge een voorspelbare routinethriller gemaakt die echter nooit verveelt. we blijven nog even op de richel.

3/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s