The Grey


“het is niet de wolf die je moet vrezen maar zijn honger.” _ Marc Fontenel

vijftien jaar was Liam Neeson getrouwd met Natasha Richardson, de actrice uit Widow’s Peak, The Parent Trap en Asylum. op 18 maart 2009 had ze een ski-ongeluk te Quebec waarna ze overleed aan haar hoofdwonden. akelig dicht tegen dat sombere verdriet acteert Neeson in (kan de titel toepasselijker) The Grey. Ottway is een scherpschutter in het verre Alaska (mijmeringen over zijn vrouw geven aan dat het een bewuste keuze is) die ingehuurd wordt door een grootse oliemaatschappij om hun werknemers in de barre natuur te vrijwaren van wolfaanvallen. in de terugkeer naar de bewoonde wereld, komt hun vliegtuig terecht in een heftige storm. slechts enkelen weten de crash te overleven. maar of de zeven daar blij over moeten zijn? ze bevinden zich in een bar, winderig, ijskoud afgelegen gebied zonder contact met de buitenwereld. en bovendien in een territorium waar de wolf zich heerser waant. de kudde huilers zijn van mening dat het zevental een bedreiging vormt en het wild jaagt op de mens. Ottway mag dan al survivalervaring hebben, zijn overlevingsinstincten zijn niet door iedereen geliefd. verwacht geen actiestrijd over heel de lijn tussen wolf en mens. jawel, de roofdieren duiken veelal onverwacht op en zijn meedogenloos, de overlevingstocht van de arbeiders voelt hels aan waarbij je haast de ijzige wind doorheen je trui voelt waaien en nog voor dit alles is de vliegtuigcrash van zeer hoge beleveniskwaliteit. regisseur Joe Carnahan houdt het tempo echter zeer rustig, alsof hij zijn personages al laat vereenzelvigen met hun mogelijks doodslot. de actietaferelen worden gedurfd steeds onderbroken door kille dialogen. meteen het minpunt. OK, men kijkt de dood de ogen in maar de pathetische gesprekken over god en gemiste kansen doorbreken de spanning of net andersom, wanneer de spanning ten top is, is er de emotionele link teveel. Neeson weet echter zijn persoonlijk drama krachtig te injecteren in zijn personage dat je zijn somberheid, zijn verlies, zijn frustratie van waarom is mij dat overkomen tot in je hart kunnen voelen. en ook al geef je geen moer meer om je leven, een overlevingsinstinct komt altijd bovendrijven.

3/5

[dailtmotion id=xmr419]

Een gedachte over “The Grey

  1. Liam performance is very good. He does a great acting job in this film, and this role suit very nice to him. Thematic of the movie is kind of unique. I can’t name some other film like this one. Men vs vs Wolves. Wild story with cold background fear of beasts. Film has great photography.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s