Oslo, 31. August


“er bestaan geen gelukkige verslaafden.” _ Claude Olievenstein

de tragiek van Amy Winehouse en andere celebrities is niet de drugs en alcohol, wel de rehab. en afkicken is niet het moeilijkste, wel clean blijven. Anders (Anders Danielsen Lee) gaat de laatste twee weken in van een afkickprogramma in een instelling op het platteland. hij is al maanden vrij van enig verslavend spul en krijgt een ‘vrije dag’. hij zoekt zijn beste jeugdvriend op, doet een jobinterview, wil zijn zus spreken, naar een feest gaan, zijn jeugdliefde contacteren. alhoewel, wil hij dit alles wel? naast een verscheurend schuldgevoel (hij heeft zijn ouders een financiële put achtergelaten, relaties zijn stuk gegaan) ervaart hij een grote leegte die hij zonder een sikkepit zelfvertrouwen niet kan vullen. hij heeft niks in handen en weet niet hoe zijn toekomst op te bouwen. is de overwinning van de drugsverslaving wel een overwinning in zijn leven? regisseur Joachim Trier (inderdaad familie van) maakt naar het boek Le Feu Follet van Pierre Drieu La Rochelle een intrigerend portret van een ex-verslaafde. de verslaving was een keuze die het leven verwoestte, is afkicken wel de juiste methode om in volle ontnuchtering in datzelfde gecreëerde leven te stappen: geen bezittingen, geen geld, geen job, geen contacten met familie. vooral het gesprek met zijn jeugdvriend is van indringende makelij wat Trier nog eens overdoet wanneer Anders (toch wel een sterk acterende net als dokter afgestudeerde Anders Danielsen Lee) luistert naar de mijmeringen van mensen rondom hem in een taverne. zijn neergedrukt lachje versterkt de openingssequence waarin melancholie ten aanzien van de stad Oslo centraal stond. nu is het nostalgie naar zijn verleden. in de tweede helft verliest Trier wel een tijdje de pedalen op een party die haaks tegen de sfeer van de film staat. het einde is dan weer uit het leven gegrepen van een drugsverslaafde.

3,5/5

Een gedachte over “Oslo, 31. August

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s