The Woman In Black


“het zwartste uur is dat voordat het licht begint te worden.” _ Nicholas Evans

wat mag je verwachten van een film die met de titel uitpakt van een vrouw in het zwart? een vrouw in het zwart of hoe simpel film soms kan zijn. ook de uitwerking is vrij simpel gehouden, lees niet bijster origineel maar niet echt vervelend. het is niet zozeer niet origineel omdat men vertrekt van de basislijn van het succesvolle boek van Susan Hill dat later dienst deed als uitwerking voor een succesvol toneelstuk (er werden trouwens enkele minder goed ingeschatte wijzigingen in het verhaal verweven zoals van het hoofdpersonage een droevige weduwnaar maken), wel zozeer omdat men op de basislijn blijft van een ronddwalende geest in een groot kasteel die geen rust vindt en waarbij de nieuwe bewoner het moet ontgelden die vervolgens een zoektocht start naar de waarheid achter de mythe. die bewoner is trouwens de Harry Potter stigma achterlatende Daniel Radcliffe. hij krijgt als jonge advocaat de taak om de administratieve paperassen in orde te maken om een immens landhuis op een Engels eilandje te verkopen. van de dorpsbewoners (Ciaran Hinds rijft de rollen aan elkaar) krijgt hij enkel boze blikken toegeworpen omdat een bezoek aan het landhuis steeds onheil met zich meebrengt in het dorp. de overleden bewoonster en haar verleden heeft daar uiteraard mee te maken. eigenlijk is het niks anders dan boze geest jaagt op mens maar in plaats van een jong zwartharig griezelkind dat geen rust vindt is het nu een zwarte heksdame. niet vervelend omdat James Watkins (maker van het onderschatte Eden Lake) er in slaagt een griezelige spanning weet op te bouwen. opwindspeeltjes beginnen van zelf muziek te draaien, een wipstoel begint van zelf te wippen, kaarsen in een lange gang gaan van zelf uit. ook dit hebben we allemaal al eerder gezien maar het zit akelig goed in elkaar dat beloond wordt met een krachtig slot waarbij men aandurft wel de originele toer op te gaan. de Hammerstudio’s hebben hun sfeerschepping dus nog niet verleerd, alleen is het griezelige scenario van Jane Goldman onvoldoende om van The Woman in Black een horrortopper te maken.

3/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s