Lockout


“je komt niet zomaar in de gevangenis, je moet er wat voor doen.” _ Gerda I.M. Spronck

enerzijds heb je ieder jaar enkele no brainer producties van Luc Besson waarin hij meestal minder gekende goden zijn onnozele maar keiharde scenario’s laat verfilmen (Colombiana, From Paris With Love en Banlieue 13 – Ultimatum zijn voorbeelden van de voorbije drie jaar), anderzijds heb je elk jaar een krachtige gebalde actiefilm waarin een cynische antiheld – meestal in de vorm van Jason Statham – gespuis op zijn donder geeft (Blitz, The Mechanic, Crank: High Voltage zijn voorbeelden van de voorbije drie jaar). voeg de twee samen en het resultaat heeft grote kans er boenk op te zijn. zie Lockout. het verhaal speelt zich af in 2079 en opgelet België, u kunt wat leren van de precaire gevangenissituatie. zware criminelen worden immers in een kunstmatige slaap gevangen gehouden outer space. MS ONE heet de gevangenis. of het er allemaal wel humaan aan toegaat, wil de presidentiële dochter Emilie (Maggie Grace) eens onderzoeken. het zal u grondig verbazen maar de zaken verlopen behoorlijk mis en onder leiding van Alex (Vincent Regan) ontstaat een gewelddadige opstand. op aarde werd agent Snow (Guy Pearce) bij een missie er behoorlijk ingeluisd in die mate dat hij ook getransfereerd wordt naar MS ONE. door de opstand krijgt hij de kans zijn vrijheid te bevechten door Emilie te bevrijden. de criminelen zijn zwaar, de gevangenis zwaar bewaakt, een zware opdracht dus voor Snow. zoals u kunt merken, is het scenario van Lockout een smeltkroes van genreklassiekers als Escape From New York en Fortress. debuterende regisseurs James Mather en Stephen St. Leger verstoppen geenszins hun jonge ambitieuze adrenaline en geven de actiescènes fameuze red bull stoten waarbij het beperkte budget net reden geeft om inventief te zijn. net zoals het Crankregisseursduo slagen ze er bovendien in om hun enthousiasme over te brengen op hun actieheld. Guy Pearce geniet overduidelijk van zijn atypische rol (zoals Liam Neeson in Taken) en laat zijn spierballen lustig rollen en wanneer hij geen kaken aan het breken is of de wapens laat kletteren, vuurt hij de ene one-liner na de andere af waarbij het dialogensamenspel met Maggie Grace in een bravere versie doet denken aan Clive Owen en Monica Bellucci uit Shoot’m Up of Jason Statham en Amy Smart in Crank. Lockout, breek uit jezelf!

4/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s