21 Jump Street


“politiemensen dragen nummers voor het geval ze verloren lopen.” _ Spike Milligan

als je je afvraagt op het einde van de film waarom plots Johnny Depp in een komisch gewaardeerde cameo opduikt (hij doet dit trouwens samen met zijn kompaan van weleer …) is dit te verklaren doordat een kwarteeuw geleden 21 Jump Street gedurende vijf seizoenen een zeer populaire televisieserie was die de carrière van Depp lanceerde. de zilveren bruiloft wordt gevierd met een langspeelfilm van regisseurs Phil Lord en Chris Miller welke dienst doet als hommageparodie. nerd Schmidt (Jonah Hill) en stoere kerel Jenko (Channing Tatum) zijn op de middelbare school elkaars tegenpolen maar vijf jaar later vullen ze elkaar aan op de politieacademie. Schmidt loodst Jenko doorheen de theoretische examens en Jenko drilt Schmidt sportdiscipline bij zodat die de praktijk doorstaat. ze worden vrienden en best police buddy’s die zich na enkele sullige amateuristische tussenkomsten moeten aanmelden bij 21 Jump Street. een undercoveroperatie onder leiding van kapitein Dickson (Ice Cube). ze worden ingezet op een middelbare school om de dealers en leveranciers op te sporen van een nieuwe drug die reeds het leven kostte van een leerling. Schmidt en Jenko ervaren dat de schooltijden veranderd zijn, zo zijn de nerds de coole gasten en de stoere binken de pispaal waardoor Jonah Hill en Channing Tatum heel veel ruimte krijgen om dit humoristisch ten volle te benutten. het zijn de klassieke high school grappen maar dan omgedraaid. geen nieuwe fratsen maar toch origineel en parodieel. Tatum wijzigt zijn mimiek probleemloos van stoere kikker naar verdwaasde puit en Hill is zijn ongezouten spontane dikkerzelve. het duo vult elkaar perfect aan ook wanneer de film de overgang maakt naar de actie – helaas zit de film daarbij een merkbare tijd in een dalletje – en ze de police buddy grappen opstapelen, leuk aangevuld trouwens met Ice Cube die zichzelf aankondigt als de cliché van een schreeuwerige neger. de actie is niet grandioos geslaagd maar was duidelijk niet het hoofddoel van de makers. men wil meer komedie zijn dan actie zoals Shaun Of The Dead meer komedie is dan horror. het respect voor de serie 21 Jump Street is gans de film te voelen maar men laat geen moment onbenut om de tienerpolitieserie te parodiëren. vermakelijk zoals Get Smart en The Other Guys. Van Halen zou zingen you might as well JUMP.

3/5

Een gedachte over “21 Jump Street

 1. Beste Bruno,

  N.a.v. je blog wil ik het volgende vragen: voor filmorama.nl , een online magazine over film en gerelateerde zaken opgezet door vrijwilligers, kunnen wij recensenten (bios en buis) gebruiken. Zou je het interessant vinden voor ons besprekingen te verzorgen? Wij leveren het materiaal (blu-ray en/of dvd) daarvoor aan, dat vervolgens je eigendom is. Het is wat ons betreft ook prima als je deze besprekingen, met vermelding van onze link, dan ook op je eigen blog plaatst.

  Goed, dit is het verhaal in een notendop, dus ik snap dat, als je er überhaupt trek in hebt, je nog genoeg vragen hebt. Ik verneem ze graag!

  Met vriendelijke groet,

  Marnix Boot
  redactie@filmorama.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s