Snow White And The Huntsman


“ik heb mijn spiegel bedekt. hij liegt.” _ Ursula Dette

spiegeltje, spiegeltje aan de wand, ik hang je aan de andere kant moet regisseur Rupert Sanders gedacht hebben. alleen al de titel wijst erop dat men het sprookje van Sneeuwwitje niet standaard zal brengen. een jager was er in de Grimmversie immers niet bij, althans niet in de versie die mij voorgelezen werd. Sneeuwwitje is een prinses maar lang kan ze daar niet van genieten. haar moeder, de koningen, sterft wegens ziekte. haar vader, de koning, is er het hart van in en reageert zich af in een veldslag waar hij botst op Ravenna (Charlize Theron), één van de mooiste vrouwen ter wereld. de volgende dag reeds wordt ze zijn koningin, de volgende nacht wordt hij door haar vermoord. de koningin regeert met harde rijke hand en laat het arme gepeupel slechts modder over. haar stiefdochtertje, Sneeuwwitje dus (Kirsten Stewart), sluit ze in de hoogste toren van het kasteel op. Ravenna dankt haar macht aan haar schoonheid die ze verkrijgt door magie. zolang ze de mooiste is, heeft ze alle macht in pacht. tot een dag wanneer de spiegel (van interessante creatuur trouwens) zegt dat Sneeuwwitje knapper wordt. die vormt dus een grote bedreiging en moet er aan geloven. Sneeuwwitje weet echter op het laatste nippertje te ontsnappen en vlucht het Donkere Woud in. een plek waar Ravenna haar toverkrachten niet kan benutten en waar maar weinigen levend van zijn terug gekomen. één daarvan is de Jager (Chris Hemsworth). tussen zijn zatte buien door wordt hij op pad gestuurd om haar te vatten. wanneer Ravenna haar woord niet nakomt, kiest hij haar kant en helpt ze haar om het rijk van de gehele ondergang te redden. onderweg komen ze onvermijdelijk de zeven dwergen tegen (Ian McShane, Bob Hoskins, Brian Gleeson, Ray Winstone, Toby Jones, Eddie Marsin en Nick Frost lenen hun bekende kop aan de computergeanimeerde dwerg) die hen eveneens zullen helpen alsook de jeugdvriend van Sneeuwwitje (Sam Claflin), tevens prins. van bij aanvang is duidelijk dat Sanders het sprookje meer vanuit een duistere kant wil brengen. de strijd tussen het leger van de koning en een zwart magisch leger kan zo thuishoren in 300; in het Donkere Woud krioelt het van slangentakken, kakkerlakpaddestoelen en schreeuwerige kronkelende bomen, je wilt daar niet rondlopen; latere veldslagen lijken uit Kingdom Of Heaven te komen wat je nu ook niet meteen in een sprookje verwacht; Ravenna’s klederdracht is er één van de ravenkleur wat het schrille contrast met Sneeuwwitje kracht bijzet, of hoe kleuren (cf. Star Wars) goed en kwaad kunnen illustreren. daarnaast heeft Sanders goed naar andere fantasyfilms gekeken en lijkt de tocht van Sneeuwwitje en de Jager en de 7 Dwergen op een nevenspoor van Lord Of The Rings en is het sprookjesbos met feel good figuren stukken beter ten opzichte van The Chronicles Of Narnia. het moge duidelijk zijn dat de film er vooral visueel sterk moest uitzien en daarin is men zeker geslaagd. het scenario is maar pover waarbij enkel een paar twisten aan het klassieke sprookjesverhaal bekoren. personageuitdieping van Ravenna had potentieel – temeer omdat Charlize Theron zich enorm goed voelt in haar slechte rol – terwijl ook Chris Hemsworth meer in zijn marge heeft dan enkel met een bijl te staan zwaaien. Kristen Stewart had het er slechter vanaf kunnen brengen maar haar steevast gepijnigde blik is overbodig in normale situaties en wanneer ze een motivatiespeech moet houden voor haar rijk bezorgt deze enkel maar een twijfelend raar gevoel bij de kijker. het bleke Sneeuwwitje had af en toe wat meer Dash kunnen gebruiken. al bij al geef ik Sanders toch een serieus voordeel van de twijfel voor de sequel want visueel is Snow White And The Huntsman een lust voor het oog in die mate zelfs (in tegenstelling tot Immortals bijvoorbeeld) dat het dienst doet als perfecte afleiding van het zwakkere scenario. er was eens een modern sneeuwwitje.

3/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s