The Dark Knight Rises


“de chaos moet erkend en geleefd worden voordat hij nieuw geordend kan worden.” _ Herman Hesse

wat ik het meest apprecieer aan het laatste luik van Christopher Nolan’s Batmantrilogie, is de weerspiegeling van de chaosescalatie van huidige maatschappijtendensen. Hans Van Themsche, Kim De Gelder als inlandse voorbeelden, Anders Breivik, James Eagan Holmes (o ironie tijdens de première van deze Dark Knight Rises) als buitenlandse voorbeelden tonen hoe andersdenkende psychopaten een storm van paniek, menselijk ongeloof en uiteindelijk een steeds groter wordende paranoïdesfeer creëren. blijft Griekenland in de Eurozone, de torenhoge werkloosheid in Spanje, beursval van Samsung na een rechterlijke uitspraak. onze economie is door eigen toedoen verziekt en als we onze decadente hebzucht continueren, zetten we onze samenleving op de helling. chaos en crisis. twee elementen waar schurk Bane op inspeelt in het rustig geworden Gotham City. Batman (Christian Bale) heeft de schuld van de dood van politiechef Dent op zich genomen (enkel hij en commissaris Gordon (Gary Oldman) zijn op de hoogte van de misdaadbanden van Dent) wat geleid heeft tot een anti-misdaadwet. alle criminelen zitten achter slot en grendel. Batman heeft geen werk en gedurende acht jaar leeft Bruce Wayne dan ook geïsoleerd in zijn sjieke villa. enkel butler Alfred (je personaliseert Michael Caine haast met deze rol) ziet hem en dan nog als een gebroken, wegkwijnende man die de dood van zijn geliefde niet verwerkt krijgt. tot dus Bane opduikt, een rol voor Tom Hardy. die is fysisch de tegenpool van Heath Ledger. bij The Joker was de mimiekexpressie zeer belangrijk; dit is met het grote mondmasker bij Bane volledig afwezig. daarnaast is hij fysiek veel groter en sterker, in die mate zelfs dat Bane de bovenhand heeft op onze vleermuisheld, hij doorbreekt het zwarte pantser. voor Christian Bale betekent dit dat hij zowel mentaal als fysiek een gebroken, menselijke held neerzet. bovendien is Bane geen schlemiel maar teert hij zoals The Joker op ingenieuze plannen om Gotham City op zijn kop te zetten. aanvankelijk is het moeilijk om Bane in te schatten als slechterik, en ook al is hij anders dan zijn moeilijk te vervangen voorganger The Joker, naarmate de film vordert, is hij meedogenloos en meermaals kan men in vraag stellen of Batman als gevallen held hier wel tegen opgewassen is. zonder hulp lukt het alvast niet. er zijn de traditionele gezichten (Caine, Oldman en ook Morgan Freeman als gadgetman) en daarnaast kan hij teren op Selina Kyle, zeg maar de vingervlugge Catwoman (geweldig uitdagende rol van Anne Hathaway) en John Blake (Joseph Gordon Levitt als idealistische politieman wiens rol je op het eind van de film kunt kaderen alhoewel ze tegen dan veel te patriottistisch is ingevuld) terwijl Miranda Tate (Marion Cotillard) opduikt als love interest van Wayne. maar Batman en Bruce Wayne zelf staan ver van het heldendom wat raar voelt om zo naar een comic held te kijken. het maakt het menselijker maar jammer dat de haast onmogelijke wederopstanding nogal in clichématige fasen gebeurt. emoties zijn belangrijk in deze Batmanfilm (zoals bvb ook de band en breuk tussen master Wayne en Alfred) maar er zijn teveel lagen ervan in de chaos van Gotham dat deze ongestructureerd en gedesinteresseerd aanvoelen. eenzelfde gevoel treedt op bij de actie. alhoewel veel grootser van omvang dan de vorige twee films, is deze minder spectaculair. zoals dat het geval was bij Inception had je na The Dark Knight een geweldig wow-gevoel. dat ontbreekt nu, je vleert geen enkele keer recht en omwille van de torenhoge verwachtingen valt de waarderingsfactor nu eenmaal dieper. dus ja, ik was ontgoocheld over deze (voorlopig) laatste Batmanfilm (op het einde wordt een deur ingetrapt van een andere held) alhoewel het de verdienste heeft de mens een geweten te stampen dat Gotham City niet veel hoeft te verschillen van gelijk welke grootstad. en dat sluimerend gevoel van er is toch iets mis met onze maatschappij, zindert sterk na. meer dan dat de film op zich sporen nalaat. Nolan niet echt op zijn vertrouwd elan.

2,5/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s