Filmfestival Gent 2012: 2de week


Love Is All You Need: neen, geen documentaire over The Beatles, wel een romantische komedie over moeilijk lopende relaties tussen jonge en oudere koppels in een Woody Allen-achtig aanvoelende setting. zeer goede Pierce Brosnan maar met liefde voor de film maak je nog geen goede romantiek.

A Respectable Family: een professor die jaren geleden Iran heeft verlaten, keert terug om er op een meer Westerse wijze te doceren. tegen de achtergrond van een land in oorlog zien we in flashbacks de man’s kindertijd en de groei in een corrupte familie die hij opnieuw wil verlaten. zonder achtergrond van de recente geschiedenis van Iran, te mijden.

The Perks Of Being A Wallflower: keek u uit naar de eerste middelbare schooldag of telde u net als Charlie de dagen af naar het einde van het zese leerjaar omdat u anders was dan de middenmoot en er niet bijhoorde. vanzelfsprekend dat ondergetekende wallflower dan ook dit indiekleinood enorm wist te appreciëren.

The Sound Of Belgium: België heeft ten opzichte van de huidige periode heel veel betekend in de muziekgeschiedenis. gaande van het orgelmuziek en popcorngenre dat massa’s dansende mensen trok over de newbeat en house waarbij jongeren dagen aan een stuk een party hielden. sfeerbeelden van toen en uiteraard de enorm aanstekelijk muziek maken dat het geen volledige maar net een voldoende interessante muziekdocumentaire is.

Paradies: Liebe: een dame op leeftijd die naar Kenia trekt om er de seksuele zwier op te gaan met viriele mannen. voorgeschilderd als het paradijs en alhoewel de film ook inzoomt op thema’s als rassenscheiding, sexploitation en emotionele naïviteit, is dit allesbehalve een paradijs van een film.

Ernest Et Celestine: geen tekenfilm vanuit Hollywood, wel een aanstekelijke, strak getekende animatiefilm (stijl L’Illusioniste) die de onmogelijke vriendschap van een beer en een muis in een avontuurlijke, sympathiek sprookjesachtige dimensie brengt. grappig, ontroerend, voor jong en oud. of hoe kindervertellingen tot leven komen.

Killing Them Softly: twee amateurcriminelen overvallen de verkeerde ondergrondse pokerhandel en worden opgejaagd door echte gangsters. nou ja, in de film babbelen ze er de pannen van het dak af terwijl dit vooral de snelheid uit de film haalt (sorry Gandolfini). op actievlak krijg je wel gestileerde beelden en wordt geweld niet geschuwd.

Passion: remake van Crime D’Amour waarmee De Palma nog eens zijn voorliefde voor Hitchcock kan tentoonstellen. een machtige vrouw is eenzaam aan de top en kiest dan maar voor de pot met haar assistente. die ook wel wat macht wil, net zoals haar lesbische assistente. drie vrouwen en een zakenman er middenin. jaloezie leidt tot een moord begeleidt met kletterend opzwepende muziek. wie is de dader? zelfs een matige De Palma is de moeite.

Offline: hij: net uit de gevangenis en moeite om zijn draai te vinden; zij: een webcammeisje om haar studies te spekken. op een of andere manier is er een band tussen de twee die mondjesmaat ontrafeld wordt. eigentijdse en realistische film (ook wat betreft setting en dialectendialoog) waarmee je weet dat het huidige leven geen makkie is. mooie Vlaamse productie.

Flying Swords Of Dragon Gate: Tsui Hark als regisseur en Jet Li als acteur, twee wuxiaprotagonisten. liefhebbers van het genre zullen deze film in 3D dan ook nooit links laten liggen. de typische ingrediënten zijn aanwezig: helden voor rechtvaardigheid, slechterikken voor de overheersing; een ingewikkelde love story; zwaardgevechten in vogelvlucht, speciale wapens; een mystieke setting. jammer dat het zeer hoogstaande eerste half uur niet volgehouden wordt.

Frankenweenie: geen verrassende maar typisch aanvoelende animatiefilm van Tim Burton met knipogen naar enkele horrorfilms met Frankenstein uiteraard op kop. voor wie het iets donderder mag zijn dan Disney of Pixar.

Premium Rush: een adrenalinerit nodig? Wilee is een fietskoerier in Manhattan die net zoals zijn collega’s tussen de auto’s door slalommen, rode verkeerslichten negeren, voetgangers omver kegelen om toch maar dat pakje op tijd bij de bestemmeling te krijgen. wanneer hij een waardevolle enveloppe moet wegbrengen, krijgt hij het aan de achervolgende stok van de politie. een rushfilm met waaghalsstunts.

Final Cut – Ladies And Gentlemen: het orgasme voor iedere filmfreak. een zeer simpel liefdesverhaaltje maar dan wel enkel en alleen opgebouwd met ultrakorte fragmenten (4 à 5 seconden) uit meer dan 300 films. montage van allemaal die filmgeschiedenisbeelden is perfect en zelfs nog mooi op filmmuziek gezet. iedereen zal wel talrijke passages zien uit zijn of haar lievelingfilms maar of je hem ooit te zien krijgt, is maar sterk de vraag want hoe dit verder moet met de auteursrechten …

Categorieën: Film

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s