Frankenweenie


“dood: een stil-leven.” _ Sybren Polet

wanneer het niet echt wil vlotten met zijn langspeelfilms (misschien teveel steeds dezelfde acteurs gecast met oa Johnny Depp en Helena Bonham Carter zodat de ruimte voor originaliteit inperkt?), grijpt fantasie regisseur Tim Burton terug naar de animatie. je mag zelfs spreken van recycling want hij baseert zich op zijn eigen gelijknamige kortfilm van 1984. het jongetje Victor Frankenstein, verslaafd aan (het maken van) films, moet van vaderlief wat meer buitenkomen. zijn enige vriend is immers de onafscheidelijke Sparky, de hond die de hoofrol speelt in Victor’s films. bij de eerste baseballwedstrijd van Victor loopt Sparky te enthousiast achter de bal en wordt doodgereden. Victor is reddeloos maar als hij in de les van meester Rzykruski (personage gebaseerd op horroracteur Vincent Price) meer komt te weten over de kracht van elektriciteit, doet hij op zolder een Frankensteintje en alzo loopt Sparky met haken en draden aan elkaar terug rond. op zich niet logisch uiteraard en Victor tracht het geheim te houden wat uiteraard langs geen kanten lukt. al vlug graven zijn klasgenoten ook dode dieren uit de grond om ze experimenteel tot leven te roepen. met neveneffecten uiteraard. Frankenweenie is in de typische animatiestijl van Burton (wat goed nieuws is) en is minder grotesk en meer stilistisch dan zijn recente langspeelfilms (Dark Shadows en Sweeny Todd bvb). het zwart-wit gebeuren geeft hem ontzettend veel creepy ruimte om te werken met schaduwen en zelfs Danny Elfman voelt zich nog eens in zijn element. Burton maakt van zijn idee handig gebruik om ode te brengen aan creaturen zoals Godzilla, Gremlins en Gamera. groot nadeel is dat die ode teveel aanvoelt als een opeenvolging van cultelementen zonder een sterk scenario te vormen. dat drukt de pret niet zoveel. voor de liefhebbers die eens iets anders willen dan Pixar.

3/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s