A Respectable Family


“je moet je vuile was binnen de familie houden.” _ Casanova

een gebrek aan kennis van Iran is een serieus minpunt; voor degene die ervan op de hoogte zijn sinds de jaren zeventig (Irak-Iran oorlog en het beleid van ayatollah Khomeini) tot nu (bewind van president Ahmadinejad), kan A Respectable Family (uiteraard sarcastisch bedoeld) een interessante ddt zijn (docu-drama-thriller). Arash heeft carrière opgebouwd in Frankrijk maar op vraag van de universiteit keert hij na twee decennia terug naar zijn vaderland. hij ervaart censuur (hij mag niet lesgeven over wat hij wil, integendeel de materie wordt opgelegd) en corruptie (hij woont in bij zijn gescheiden moeder en ervaart dat de vader er nogal duistere praktijken op na hield) en zijn doortocht doorheen zijn vaderland rijt oude wonden open. echter, terugkeren naar Frankrijk is niet zo evident aangezien de bureaucratische ambtenaren niet zomaar een paspoort verschaffen. het beeld over de islam wordt niet bepaald genuanceerd gebracht met kindermishandeling, onderdrukking van de vrouw, familieverraad, hebzucht, corruptie en ook de politiek en cultuur van Iran wordt door de semi-autobiografische bril van regisseur Massoud Bakhshi op de korrel genomen maar om nu te zeggen dat het mijzelf kon boeien is teveel gevraagd. inhoudelijk (Iran is medunkt complex) en structureel (tergend langzaam komt heden en verleden bij elkaar maar je blijft te lang in het ongewisse).

2/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s