Killer Joe


“dom is niet hij die een domheid begaat, maar die ze daarna niet weet te verbergen.” _ Arthur Schopenhauer

al vanaf het eerste beavershot besef je, dit wordt niet je doodnormale huurmoordenaarsfilm. Gina Gershon behoort als een agressieve aangetrouwde slet dan ook tot een familie waarbij je opgelucht bent niet deel van uit te maken. de Smith’s wonen in een trailer met vader Ansel, zo dom als het clipje van zijn bierblikje, dochter Dottie, jonge maagd die in eigen slaapwerelden vertoeft en Chris, nietsnut die een pak geld moet aan de lokale drugsdealer. de echte moeder is immers aan de haal met zijn lading coke. hij heeft naar eigen zeggen een lumineus idee: de moeder heeft een levensverzekering. zij heeft zijn leven en dat van Dottie volledig verpest, geen probleem dat ze vermoord wordt. de nooit denkende Ansel gaat akkoord. enter Joe, rechercheur maar naast de lijnen vooral huurmoordenaar voor veel geld. geld dat Chris niet heeft. dan geven we maar Dottie als onderpand. enter Joe, huurmoordenaar maar innerlijk vooral psychopaat die het jonge blaadje wel lust. het schuldgevoel van Chris komt te laat. Joe laat niet met zich sollen. dit betekent meteen dat Matthew McConaughey verder zijn imago van romcom acteur achterwege gooit. de familie is sowieso gestoord maar wanneer Joe aanwezig is, merk je door zijn kalme aanpak en ijzeren doordringende blik een krachtige dosis charisma (waarmee hij de steeds in hun ongeluk lopende familieleden de baas kan) dat echter zeer snel omslaat in een ondraaglijke spanning voor de inwoners omdat het onder de duimspijker houden van de familie hij zich kan permitteren wat hij wil. en hij is Dirty Joe. de slotscène waarin zelfs een kippenbout een hoofdrol speelt is er één van een smerig niveau dat je toch vanonder je bedenkelijke wenkbrauwen blijft aanschouwen vanwege de splijtende confrontatie. The Excorcist regisseur William Friedkin baseert zich op een toneelstuk van Tracy Letts en dat merk je in het beperkt aantal settings maar hij is er wel in geslaagd een fucked up film te maken waarin de trashpersonages niet leiden tot een trashfilm.

3/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s