Looper


“‘de tijd gaat voorbij’, zeggen we, maar we vergissen ons: de tijd blijft en wij zijn het die voorbijgaan.” _ François Raspail

juicht allen: binnen 60 jaar kunnen we tijdreizen; juicht niet te vroeg: onze regering verbiedt het meteen; juicht toch maar als je bij de maffia zit: op de zwarte markt kun je criminelen 30 jaar terug sturen en laten vermoorden door een Looper. een huurmoordenaar met blunderbuss die je doelwit ontraceerbaar in de toekomst opruimt en er zilverstaven voor krijgt. heb je als godfather er genoeg van, stuur gewoon de oudere versie van je Looper terug in de tijd en de jonge versie knalt hem neer. in plaats van zilverstaven krijg je goudstaven en kun je voor 30 jaar de boer op (closing the loop). Joe is zo’n Looper en onder het volkje heerst ongerustheid. een zeker Rainmaker is alle loops aan het sluiten. en jawel, op een bepaald moment kijkt Joe naar zijn oudere ik. hij blundert. de oude Joe gaat op zoek naar de jonge Rainmaker, de jonge Joe naar de oude Joe, de maffia naar beide Joe’s. een knap kat-en muisspel waarbij je als kijker de aandacht niet mag laten verslappen. het tijdreizen zet je hersenen immers aan het werk. niet alleen in tijd maar ook
voor wie je nu moet sympathiseren: Joseph Gordon-Levitt of Bruce Willis en wat dan met Emily Blunt en haar jongetje (de 5-jarige Pierce Gagnon is in orde als horrorkind) dat een toekomstige oppercrimineel zal worden (ook Piper Perabo en een uitstekende gangsterbaas Jeff Daniels passeren de revue)? de dagelijkse drie uren make up ronde voor Gordon-Levitt om jongere trekjes van Willis te hebben, waren nutteloos (je zit constant te denken wat er in godsnaam prothetisch mis is met Gordon-Levitt) en bij de uitloop van de eerste loop stokt de film even volledig maar vanaf de tweede loop is tijdreizen zalig (met vind ik referenties naar klassiekers als Heat, Willis en Gordon-Levitt in de koffiebar, en Oldboy, de onderwereld van Daniels krijgt bezoek van Willis). geen blooper.

3,5/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s