Skyfall


“de enige bond die nooit faalt is 007.” _ D. Alster

de ultieme spion wordt vijftig jaar en dat wordt gevierd met een 23ste episode. Daniel Craig kruipt als zesde man voor de derde maal in de huid van James Bond. echter, na de spectaculaire openingsscène (trein, moto, bulldozer) zien we hem neergeschoten worden door een collega na beslissing van leidster M. MI6 vaardigt een overlijdensbericht uit. Bond is van het toneel verdwenen. totdat de Britse geheime inlichtingsdienst wordt aangevallen met M als doelwit en de patriot in Bond bovenkomt. de conditie is al die tijd wel naar beneden gegaan en het moreel is getormenteerd (zouden de vijf vorige Bonds bier liggen zuipen in een strandhut?). als Bond op zoek gaat naar de vijand Silva (die heeft een cd-rom met naam en locatie van geheime agenten) komt de achtergrond van M naar boven waarbij tevens de jeugd van Bond een rol speelt. met regisseur Sam Mendes is de Bondfilm stilistischer geworden en graaft hij in de personages van M en James Bond. Craig is nog rauwer en emotioneler en het blijft aanpassen een sentimentele Bond te zien waarbij hij tevens het vuur enorm aan de schenen gelegd voelt door een charismatische schurk (hebben we dat equilibrerend mano a mano principe ook niet gemerkt bij de laatste Batman film tussen Bruce Wayne en Bane). het is zeker niet al actie wat de klok slaat (zoals bij de Bourne films), hoeft ook niet – de introductie van Javier Bardem als slechterik is monolooggenietend – maar met een lengte van 143 minuten mocht het gepalaver minder zijn en zeker de climax wat meer zijn (origineel is dat de vijand naar Bond komt in plaats van omgekeerd maar de afgelegen locatie, gekozen om gevoelswaarde, kan geen spektakelstuk geven). Skyfall behoort niet tot de top vijf van Bondverfilmingen maar een gestileerde onderhouden shaken not stired film met prima personages blijft vermakelijk.

3/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s