Jagten


“het is beter dat tien schuldigen ontsnappen dan dat één onschuldige moet lijden.” _ William Blackstone

niet zozeer een film over jagen al is het hoofdpersonage wel lokaal opgejaagd wild wanneer hij door het vijfjarige dochtertje van zijn beste vriend beschuldigd wordt van seksuele aanranding. regisseur Thomas Vinterberg focust zijn film niet op de vraag of het personage van Mads Mikkelsen al dan niet schuldig is, de kijker weet dat de aantijgingen een leugen zijn, hij richt zijn pijlen wel op de consequenties van deze beschuldigingen voor Lucas: de onmacht om de leugen te ontkennen (en wie zou er nog naar hem willen luisteren?), de haat binnen de dorpsgemeenschap inclusief pesterijen en fysieke agressie, de vijandigheden binnen zijn vriendengroep door wie hij verbannen wordt. dan mag je nog sterk en krachtig zijn, je bent volledig machteloos. en dat gevoel besluipt eveneens de kijker. de gedachte alleen al van kindermisbruik roept enorme woede op, welk gevoel moet dat geven bij iemand die ten onrechte ervan beschuldigd wordt. Thomas Vinterberg (bekend geworden uiteraard met Festen) werkt opnieuw samen met scenarist Tobias Lindholm (een combinatie die al zorgde voor Submarino) en in plaats van een thriller krijg je een ijzersterk drama (de kerkscène op kerstavond is een enorm spannende confrontatie) over de (logische) frustratie van een gemeenschap en de kwelling voor de banneling. indringend portret.

4/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s