The Bay


“de zee is het zuiverste en het meest onreine water: voor vissen is het drinkbaar en gezond, voor mensen ondrinkbaar en levensgevaarlijk.” _ Heraclitus

The Bayzeg Barry, wie gaat daar nu nog van wakker liggen; het water van de baai is vervuild en wat geïntoxiceerd, so what? en dus gooide ervaren rot (Wag The Dag, Good Morning, Vietnam, Bugsy) en natuurliefhebber Levinson het roer om. in plaats van een documentaire, een mockumentory waar men wel wakker van zal liggen. want tot wat een gemuteerde pissebed allemaal in staat is, je wilt het niet meemaken. ter hoogte van de Chesapeake Bay staan grote kippefokkerijen die tonnen groeihormonen krijgen en tonnen stront bij elkaar schijten. er is ook eens een radioactief lek geweest. de combinatie maakt van de pissebed een parasiet die onschuldig in een organisme sluipt om vervolgens … Levinson maakt gebruik van alles wat maar kan filmen, dus niet alleen de shaky hand camera maar ook The Bay2beveiligingscamera’s, politiewagencamera’s, smartphones, skype, er passeren zelfs endoscopen. en ok, daardoor voelt het verhaal van overleefster Donna Thompson wat geforceerd aan (Kether Donohue zal ook geen bekende actrice worden) maar welke gang Levinson de pissebed laat begaan, zorgt toch voor angst. en dan heb ik het niet meteen over de traditionele horrormomenten waarbij je enkele walking dead organismen hebt of over de gore, de blaren, zweren, bulten, smerige wonden, amputaties zijn zeer bloederig, ik heb het vooral over het angstgevoel. wat ben je met een waterzuiveringsinstallatie die eens een lek vertoont waardoor een kleine larve The Bay1in het watercircuit terecht komt. onschuldig eens pootje gaan baden in zee? je bent bang ergens een kleine snijwonde te hebben want er zou wel eens iets in je bloedcirculatie terecht kunnen komen. eens smakelijk gaan eten in een goed visrestaurant? je mag niet stilstaan bij wat de vis zelf gegeten heeft. Levinson speelt zeer handig in op de found footage realiteitsgrens ook omdat hij de politieke kant laat zien die alles in de doofpot stopt. het water is veel te diep? The Bay toont het ecologische gevaar dat de menselijke vervuiling reeds te diep geworteld is in onze aarde en als men er niet in slaagt de mens een geweten te schoppen, dan zullen we ze eens echte angst aanjagen. Levinson heeft een uitstekende filmvangst achter de rug.

3,5/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s