The Hobbit: An Unexpected Journey


“het onverwachte gebeurt altijd wanneer men dat het minst verwacht.” _ Joe Orton

The Hobbit - An Unexpected Journeyeen onverwachte reis? nou ja, zo onverwacht is ie niet. Peter Jackson, Nieuw-Zeeland en J.R.R. Tolkien, we hebben in drie uitvoerige delen gezien welk resultaat dat dit (in dalende lijn) geeft. met The Hobbit keren alle ingrediënten van Lord Of The Rings terug waarvan te hopen is dat het resultaat in stijgende lijn gaat. Jackson neemt echt zijn tijd om de film op gang te schieten: meer dan anderhalf uur lijkt The Hobbit wel een proloog te zijn. we krijgen de introductie van Bilbo Balings, een vredelievende Hobbit die in de vertrouwde Gouw zijn schouw laat branden. zijn rustig leventje wordt op een avond verstoord wanneer grijswitje Gandalf en dertien dwergen hem uitdagen voor een groots avontuur: Thobbit_an_unexpected_journey_ver5horin Eikenschild is de kleinzoon van de Koning onder de Berg, leider van de dwergen wiens drang naar goud alleen maar groter werd totdat dit de aandacht trok van de goudverslaafde draak Smaug. alle dwergen werden vuurspuwend weggejaagd en de draak bewaakt de goudmijn tot zijn dood. de dwergen hebben geen thuis meer en na twee generaties wil Thorin hier komaf mee maken. Bilbo moet meegaan als geruisloze indringer. na een halsstarrige weigering gaat hij uiteindelijk toch mee. tijdens de tocht naar de eenzame berg komt onze queesteploeg zowaar onnodig personages tegen uit Lord Of The Rings: halfelf Elrond (Hugo Weaving), oppertovenaar Sarumhobbit_an_unexpected_journeyan (Christopher Lee) en elfenkoningin Galadriel (Cate Blanchett). waarschijnlijk om een link te hebben naar LOTR (verklaart ook waarom de oude Bilbo (Ian Holm) en Frodo (Elijah Wood) een cameo hebben) maar het rekt alleen maar tijd. wat ook het geval is met de minder goed gezinde creaturen van Midden Aarde: de kookpartij van de trollen blijft maar garen en ook de ontmoeting met Gollum (en ene magische ring) had het met enkele raadseltjes minder kunnen doen. naar het einde toe komen de orks opzetten en kan Jackson zich uitleven. de special effects overstijgen het niveau van LOTR geenszins (af en toe had ik helaas zelfs een Chronicles Of Narnia gevoel) maar de hobbit_an_unexpected_journey_ver2opkomende spanning van het Tolkienverhaal blijft wel fascinerend ook omdat Martin Freeman als Bilbo het bijzonder goed (en beter dan Frodo) doet al vermoed ik dat Gandalf meer in het verhaal voorkomt dan hem (blijft een perfect personage voor Ian McKellen). LOTR telde meer dan 1000 pagina’s, The Hobbit iets meer dan 300, slechts een derde dus maar toch wil Jackson er eveneens een trilogie van maken. An Unexpected Journey krijgt nog het voordeel van de twijfel maar de volgende delen (afspraak in december 2013 voor The Desolation Of Smaug en juli 2014 voor There And Back Again) mogen dat lang uitgesponnen gevoel niet teweegbrengen.

3/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s