Jack Reacher


“rechtvaardigheid is goed voor de onschuldigen; de schuldigen hebben er geen boodschap aan.” _ Wolinski

Jack Reacherwat gebeurt er met jou als sluipschutter wanneer je in Irak gedurende twee jaar iedere dag enkel maar talrijke proefkogels mag afvuren zonder enige interventie in het slagveld? je beheerst de kunde maar kunt het niet tonen, de spanning in de vingers is niet meer te houden. eens in het thuisland trekt soldaat Barr naar een appartementsgebouw en knalt hij in koelen bloede aan de overkant van het water zes zelf gemaakte kogels af waarbij vijf slachtoffers vallen (knap opgebouwd openingsshot waarbij je de schutter door het vizier hoort ademen). de crime scene is een zegen voor rechercheur Ejack_reachermerson en Barr kan snel ingerekend worden. net voor hij naar de gevangenis wordt getransporteerd en door medegevangenen in een coma geslagen wordt, vraagt hij aan de procureur (Richard Jenkins is van alle markten thuis) naar Jack Reacher. een gewezen militaire politieagent die nu een zwervend bestaan leeft en niet gevonden kan worden. hij vindt jou. en zo klopt het 1,96m en 100 kilo trainingswegend personage uit de boeken van Lee Child (pseudoniem van thrillerschrijver Jim Grant) aan bij de advocate van Barr, Helen (tevens dochter van dejack_reacher_ver3 procureur). alhoewel alle bewijzen richting Barr wijzen, is er toch één element waardoor ons duo (tussen Tom Cruise en Rosamund Pike is wat romantische spanning aanwezig) reden genoeg hebben om te geloven in de onschuld van Barr. eens ze zelf opgejaagd wild worden, gaan ze het gevecht aan voor gerechtigheid. Tom Cruise wilt op die manier een meer verfijnde Dirty Harry zijn (hij heeft met de camaro ss alvast het juiste vehikel) alhoewel hij zichzelf iets te graag actieheld ziet spelen. maar de Jack Reacher met Jason Bourne allures heeft meer iets weg van een njack_reacher_ver4arcistische einzelganger dan van een justitieneerkijkende schietheld. het is eigenlijk zelfs The Zec die als slechterik de show steelt en het is spijtig dat Werner Herzog niet meer in het verhaal voor komt. voor regisseur Christopher McQuarrie is het na zijn scenariomateriaal (oa voor The Usual Suspects, Valkyrie en The Tourist) zeker een bank vooruit en mag hij van Cruise het volgende Mission: Impossible verhaal inblikken. hij voegt aan zijn achtervolgingen een gewaardeerde humortoets toe (Cruise die uit zijn camaro stapt richting bus en daarmee de politie te slim af is, is een goede vondst) en weet een actietafereel op te bouwen, nu nog enkel wat minder naar Tom Cruise luisteren en zijn eigen gang gaan.

2,5/5

Een gedachte over “Jack Reacher

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s