Gangster Squad


“het is zonneklaar dat misdaad loont, anders zou er geen misdaad bestaan.” _ G. Gordon Liddy

Gangster Squadakkoord, namen als Al Capone, Lucky Luciano, Bugsy Siegel of zelfs John Gotti doen meer bellen rinkelen als Mickey Cohen maar ook deze laatste heeft binnen de Amerikaanse maffia zijn gangstersporen verdient. zijn Chicagojaren tijdens de drooglegging (waarbij hij samenwerkte met Mattie Capone, jongere broer van) of zijn bodyguardperiode van Bugsy Siegel (in de film Bugsy was het Harvey Keitel die de rol (met oscarnominatie) opnam van Cohen) komen niet aan bod, wel zijn glorierijk Sunsettijdperk. na de Tweede Wereldoorlog heeft Cohen slechts één doel: de macht over Los Angeles. controle over Gangster Squad4gokwedstrijden bij diverse sporten, hotel- en nachtclubuitbating om witwaspraktijken te verdoezelen, steekpenningen aan politiecommissarissen en rechters en de harde strijd tegen de Dragna-organisatie die indertijd Los Angeles controleerden. de wrede criminaliteit tiert welig. ex-soldaat en rechtschapen hardvochtig brigadier John O’Mara heeft tijdens de oorlog genoeg miserie meegemaakt en weigert zijn geliefde stad Los Angeles ten prooi te laten vallen aan gangsterbaas Cohen. onder toezicht van Gangster Squad3politiebaas Parker (een opgezwollen Nick Nolte) mag hij een geheime politie-eenheid oprichten met als doel de praktijken van Cohen te kelderen. de cel bestaat uit een reeks van topacteurs die stereotypisch zijn ingevuld: Ryan Gosling als nonchalante prater, Anthony Mackie is de harde zwarte, Michael Pena een knullige Mexicaan met het hart op de juiste plaats, Robert Patrick een old school revolverheld en Giovanni Ribisi als de nerdy tecGangster Squad2hneut. samen met de norse Josh Brolin nemen ze het op tegen brompot Sean Penn (met prothetische neus) die een onvoorspelbaar grimmige en onvergeeflijk keiharde Cohen neerzet. regisseur Ruben Fleisher maalt niet om zijn stereotiepen en houdt hun introductie en motieven zeer beperkt. van bij aanvang is het immers duidelijk: hij wil geen intelligente kopie zijn van The Untouchables maar wel een snelle overgang naar de confrontatie tussen de gangster squad en de maffia squad. geen criminele inventieve tusGangster Squad5senkomsten, wel gangsterpulp van de bovenste plank. het lukt hem krachtig, temeer omdat hij het Los Angeles van eind de jaren veertig op minitieus beeldige manier weergeeft. de hoopvolle pracht en swing van die tijd is bedwelmend, de kostuums ademen respect uit terwijl Emma Stone schitterend paradeert in divers uitgesneden jurken maar tegelijkertijd zijn de schaduwen in donkere steegjes bedreigend en zorgen de gangsters voor een grimmige ondertoon. zowat een combinatie tussen Road To Perdition en Sin City. wanneer in deze oubollige sfeGangster Squad1er met verfijnde moderne look de tommy guns in slow motion kogels afvuren, is het met opengesperde mond genieten. vergeet niet: Gangster Squad is pulp. het heeft nooit de intentie om een verfijnde maffiafilm te zijn zoals Coppola en Scorsese ze gemaakt hebben (The Godfather, Goodfellas) en verwijzingen naar The Untouchables (de shoot out in het hotel) dienen enkel als respect voor De Palma’s film. het tempo van Fleisher is snel (verwacht geen uitgekiend scenario), de beelden zijn magnifiek, de decors van gedetailleerde pracht, acteurs leven zich enthousiast uit; om het met een mash up te zeggen: Gangster Squad = Sin City Of Angels With Dirty Faces.

4,5/5

2 gedachten over “Gangster Squad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s