Kill List


“het zou obsceen zijn om de kijker niet van zijn stuk te brengen.” _ Roman Polanski

Kill Listin welgeteld één bioscoopzaaltje kent deze film zijn release (opbrengst van de 1ste week is 400 euro) en neen, we zijn niet naar daar gereden om hem te bekijken (sorry Actor’s Studio te Brussel). de film van Ben Wheatley dateert reeds van maart 2011 en we hebben gezeurd gekeken naar de dvd-versie vooral omdat de filmbuzz het heeft over een toekomstige cultfilm en dat wist niet te ontsnappen aan onze nieuwsgierigheid. en ik moet zeggen, Kill List is ongetwijfeld de what the fuck film van het jaar. aanvankelijk kan je er vanuit gaan dat je naar een Brits relationeel drama zit kill_list_ver4te kijken van Mike Leigh waarbij het koppel Jay (Neil Maskell) en Shel (MyAnna Buring) al kibbelend elkaar in de haren vliegen. zoontje Sam geraakt er wel aan gewend. de reden van de ruzies zijn wel raar: 40000 pond is na 8 maanden werkloosheid er door gejaagd. het wordt wat duidelijker als Jay’s vriend Gal (prima Michael Smiley) de vraag komt stellen voor een volgende ‘job’. ok, het is een professioneel huurmoordenaarsduo. leuk, gaan we dan richting Britse knokharde misdaadfilm? nkill_list_ver3ou ja, de opdrachtgevers zijn niet de normaalste (een contract wordt met bloed ondertekend) en de doelwitten verre van normaal. de moorden voelen dan ook aan als harde brutale scènes waarin ons duo de frustraties trachten te verwerken. naarmate hun moordlijst vordert, worden de situaties en personages alleen maar meer bizar tot het occulte toe met een einde dat aanvoelt als een klotenstamp die je drie dagen later nog voelt nazinderen. man man man,kill_list_ver2 gans de film denk je dat de relatie tussen Jay en zijn vrouw en vervolgens het huurmoordenaarsduo centraal staan in de film maar eigenlijk is het een occulte sekte die centraal staat en die op hun beurt de personages naar hun hand bespelen in een absurd uitgekiend gruwelijk scenario. een spoiler? neen hoor, dat is mijn versie. iedere kijker zal er iets anders in redeneren om telkens tot het punt te komen, zou dat bedoeld worden, maar waarom zit die scène er dan in, wat voor een bizarre vrouw is Jay’s vriendin Fiona (Emma Fryer! brrr), enz. de film roept veel vragen op en ieder antwoord fascineert een volgende vraag. Kill List spookt dagenlang tussen de twijfels in je hoofd. een cultfilm? alleszins al een occultfilm.

4/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s