Shadow Dancer


“schaduw is pas slecht wanneer zij gebruikt wordt om de waarheid te verbergen.” _ Gui Ericx

Shadow Dancer1973, Ierland. periode van The Troubles, Ierse katholieken willen Noord-Ierland deel laten uitmaken van Ierland, Britse protestanten willen Noord-Ierland als deel van het Verenigd Koninkrijk behouden. het IRA (ontstaansgeschiedenis gaat reeds terug tot de Paasopstandelingen van 1916) is zeer actief: dat ze via een gewapende strijd een Verenigd Ierland willen creëren is een dadendoel. Collette maakt deel uit van een harde kernfamilie maar is als jong meisje vooral met parelsnoeren bezig. broereman kan maar om vaders sigaretten gaan. straatrellen monden echter uit in een kogelregen en het bShadow Dancer2roertje is één van de slachtoffers. parelsnoeren maken plaats voor schuldgevoelens en twintig jaar later voor leren tassen met explosief materiaal. haar missie in de metro van Londen loopt echter mis en ze wordt gevat door MI5 (de veiligheidsdienst van het Verenigd Koninkrijk). Brits agent Mac weet haar schaak te zetten: als lid van één van de vooraanstaande IRA-families speelt ze informatie door over haar ouders, broers en kennissen en in ruil voor deze spionage opdracht belooft Mac haar uitstel van gevangenisstraf zodat ze voor haar zoontje kan blijven zorgen. de ondertitel van Shadow Dancer is niet voor niets MothShadow Dancer3er, Daughter, Sister, Spy. Collette is als dochter opgegroeid in het IRA, ze is de zus van keiharde IRA-soldaten maar ze is ook een lieftallige moeder waardoor ze dan maar spion moet zijn. hoe het afloopt, is letterlijk onvoorspelbaar. regisseur James Marsh graaft zijn personage immers in in een paradox: door één deel van je familie te beschermen moet je een ander deel van je familie verraden. een paradox die mentaal wreet, en dat merk je aan de prima acterende Andrea Riseborough: niet alleen draagt ze de innerlijke last, ze moet deze ook nog eens verbergen voor haar familie. doorheen het grijze en grauwe Belfast zien we haar in rode en daarom opvallende jas dwalen alsof ze zich afvraagt of ze wel een Shadow Dancer1plaats heeft, laat staan verdient in haar omgeving. Clive Owen is zoals steeds uitstekend en verdient lof dat hij een stoffige, weinig glamoureuze agent speelt (wat een contrast met de MI6 die James Bond is) die uiteindelijk in de war geraakt tussen de situatie waarin hij Collette geplaatst heeft en de eisen van zijn bazin (een fijne Gillian Anderson). verwacht van Shadow Dancer geen John Le Carré uitwerking, daarvoor is hij kleiner van aanpak, is de grauwe leefwereld van het Belfast in 1993 weinig toegankelijk en kun je zeker niet spreken van een moralistisch einde. Shadow Dancer staat voor persoonlijke morele twijfels, politieke terreur en een intelligentiedienst die enkel de schaduw is van zichzelf.

3,5/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s