La Cinquième Saison


“geen winter duurt eeuwig, geen lente slaat haar beurt over.” _ Hal Borland

La Cinquième Saisonhet regisseursduo (en koppel) Peter Brosens en Jessica Woodworth zijn bij de extreem cinefiele liefhebbers graag gezien. ze maakten voorheen Khadak en Altiplano, twee verhalen over de moeilijke relatie tussen de mens en de natuur. de problematiek werd respectievelijk naar de Mongoolse steppen en het Andesgebergte gebracht en kon een select gezelschap bekoren (Khadak uit 2006 kreeg in Venetië de begeerde Luigi De Laurentiisprijs en van de Vlaamse Gemeenschap de Cultuurprijs voor Film; Altiplano uit 2012 ging met de hoofdprijs aan de haal in oa Avanca en Bangkok). nu kiezen ze een minder exotische locatie, namelijk in de Walen. dat het er niet goed gaat, weten we al lang maar nu hebben de vier seizoenen van Vivaldi er geen vrij spel meer: herfst ging nog om in winter maar nadien weigert de lente te komen. in de goede tijden maak je kennis met enkele armoedemensen: een imker (Sam Louwyck) in camper met een gehandicapte zoon, een hanenliefhebber (Peter Van den Begin) en een jong duo dat aan een prille liefde start. de aanhoudende koude zorgt ervoor dat het bioritme van de mensen verstoord raakt, ze vervolgens gestoord worden en onze personages van de goot in de riool terecht komen. natuurverwaarlozing uit ziLa Cinquième Saison2ch in menselijk fatalisme. de film zou enorm wat symboliek herbergen (plastiek bloemen, papieren Eyes Wide Shut orgiemaskers, struisvogels), mijn gat. laat u niet misleiden, dit is artistieke brol die inhoudelijk niks om het lijf heeft. ook letterlijk: dialogen blijven haast uit en de lang uitgesponnen beelden zouden voor zich moeten spreken maar monden uit in ijle koorts. angstklinkelende muziek en dreigende pianotoetsen trachten de sombere ridicule theatrale beelden te verdoezelen. La Cinquième Saison kan misschien een aantal symboolalternativo’s bekoren, ik zeg: wat een narcistische, holle en pompeuze kitsch. laat u zesde zintuig spreken: het fluistert dat het vijfde seizoen er één teveel is.

0,5/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s