Seven Psychopaths


“een wereld zonder psychopaten zou abnormaal zijn.” _ Stanislaw Jerzy Lec

Seven Psychopathsmet zo’n titel had John Doe hier wel zijn plaats gehad (voor de onwetenden, dit is de psychopatische seriemoordenaar uit Se7en die zijn slachtoffers om het leven brengt volgens het thema van de zeven hoofdzonden); In Bruges regisseur Martin McDonagh kiest voor zeven andere psychopaten. eigenlijk doet Marty (Colin Farrell) dit, een Ierse scenarist in Hollywood die een script wil brouwen rond de titel Seven Psychopaths. ondanks overmatig drankverbruik komt hij niet aan zeven, laat staan één. zijn beste vriend Billy (Sam Rockwell) brengt daar verandering in. samen met Hans doet hij handel in seven_psychopaths_ver17dognapping = kidnapping van honden om ze daarna tegen finder’s fee terug te brengen. als ze de shi tzu ontvoeren van de onberekenbare crimineel Charlie (Woody Harrelson) loopt het mis. zijn shi tzu is zijn alles en hij zal deze koste wat het kost terugwinnen. Marty belandt middenin deze achtervolgingssituatie en krijgt gaandeweg stof genoeg om te schrijven, meer nog hij kan schrijven wat hij meemaakt wat daseven_psychopaths_ver10n weer ironisch genoeg het tegenovergestelde wordt van wat hij wou. hij had niet de bedoeling een conventionele misdaadfilm te schrijven met schietgrage gangsters maar belandt er wel in. en niet te vergeten, het zijn psychopaten (zanger Tom Waits schittert alvast in zijn rol, alsook Long Nguyen als een boeddhistische terrorist op bezoek bij een hoertje). net zoals in Adaptation bijvoorbeeld ontspint zich in een script in een script waarbij de personages wisselend in het ene dan weer in het andere script verzeild geraken. even het seven_psychopaths_ver18hoofd bijhouden dus al merk je vaak aan het filmisch genre meteen op in welk script je zit. wanneer bijvoorbeeld Sam Rockwell een bloederige schietpastiche als einde van Seven Psychopaths fantaseert, of wanneer Harry Dean Stanton met zijn onafwendbare kijkers als de Quaker je in een duivels pact zuigt, zit je in het script van het script. het is tevens het allerbeste van de film omdat de zwarte humor dienst doet om filmwetten te parodiëren: bvb dieren mogen niet seven_psychopaths_ver9mishandeld worden, vrouwen krijgen oppervlakkige rollen (spijtig dus voor de fans van Abbie Cornish en Olga Kurylenko). het script op zich is weliswaar idioot, het geeft oa Woody Harrelson de kans om totally nuts te gaan, Christopher Walken zijn persoonlijk drama met poëtische toets te benaderen, Sam Rockwell te laten doen wat hij het best kan: spottend onbenullig (of vice versa) zijn. in Seven Psychopaths bedenken de personages hun eigen script welke gloreert boven het echte script met als resultaat een ritje doorheen het criminele absurdistan. vermakelijk.

3/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s