Arbitrage


“boekhouding: de kunst om de ware financiële toestand te verdoezelen.” _ Herbert Beerbohm Tree

Arbitrageenerzijds zien we een verhaallijn zoals in Margin Call: mensen die aan de top van de financiële piramide staan maar door een verkeerde gok dreigen een massa kapitaal te verliezen. gelukkig is er de boekhouding om cijfertjes te manipuleren zodat een niet terug betaalde woekerlening bedekt blijft. wel jammer dat net zijn dochter (Brit Marling), werkzaam in de firma van haar vader, het al raar vindt dat er budgetgaten zijn in de jaarrekeningen. anderzijds zien we een verhaallijn zoals Dominic Strauss-Kahn. getrouwd, familie maar ook charmeur waardoor de kleur in ogen van jonge vrouwen verandert in die vaarbitrage_ver3n groene bankbiljetten. wel jammer dat hij met die minnares (ja dat is inderdaad nog eens Laetitia Caesta) tijdens een nachtrit een ongeval heeft waarbij zij om het leven komt en je vluchtmisdrijf pleegt. het overkomt Robert Miller (Richard Gere), een financieel succesvol zakenman met allerlei fondsen waarbij het succes verandert in geld, in macht en in onverantwoordelijkheid. van de ene op de andere dag moet hij zich in allerlei bochten wringen. hij moet een belangrijke klant over de contractstreep trekken arbitrage_ver4om zijn lening te dekken, de politie (Tim Roth brengt een Lie To Me performance met evenwel juridische beperkingen) hijgt in zijn nek tijdens het onderzoek naar het auto-ongeval en bovendien moet hij alle losse eindjes wegwerken die zijn buitenechtelijke relatie kenbaar zouden maken aan zijn vrouw (Susan Sarandon komt weinig aan bod maar dat is niet erg). alzo ontspint zich een thriller waarbij Richard Gere naar goed vearbitrage_ver2rmogen door hebzucht een van zijn troon vallende succesmanager kan spelen. hij is geknipt als een zakenman vol zelfvertrouwen maar regisseur Nicholas Jarecki doet er zeer goed aan om het gevaar ook vanuit relationele hoek te laten komen. zo krijg je tenminste eens een thriller waarbij geen wapens hoeven maar je wel de vraag blijft stellen of Gere (terecht Golden Globe nominatie) ermee weg komt. die vraagstelling verdoezelt het sobere camerawerk dat enkel bij de slotscènes een zwier krijgt als voorloper van het abrupte einde. Arbitrage is een onderhoudende film tijdens deze economische crisissen.

3/5

Een gedachte over “Arbitrage

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s