Cloud Atlas


“de wereld is één groot toneel, waar altijd hetzelfde treurspel onder verschillende namen wordt opgevoerd.” _ Voltaire

Cloud Atlaszes verhalen voor de prijs van één. dat boodt de derde bejubelde roman van David Mitchell (bij ons beter bekend als Wolkenatlas). letterlijk, want de zes verhalen spelen zich af in verschillende tijdperken, verschillende plaatsen en behandelen een verschillend thema. en toch zijn ze met elkaar verbonden.

* 1849: een Amerikaanse notaris maakt een doorreis op de Stille Oceaan en maakt op de eilandjes kennis met de uitspattingen van kolonialisme en slavernij

* 1936: een flierefluiter verlaat zijn grote mannelijke liefde en gaat op stage bij een meestercomponist in Schotland

cloud_atlas4* 1973: een journaliste onderzoekt de mysterieuze huurmoordenaarsdood van een kernfysicus te San Francisco

* 2012: een Engelse uitgeverij krijgt de excentrieke gewelddadige broers van zijn auteur op zijn dak en tijdens zijn vlucht belandt hij in een bejaardentehuis

* 2144: een Zuid-Koreaanse kloon ontdekt menselijke emoties en komt in opstand tegen het regime dat haar ontwikkeld heeft

* 2321: een geitenhoeder tracht de barbaarse cloud_atlas2stammenoorlog in een postapocalyptische samenleving te overleven en de laatste overlevenden van de beschaving te redden

de krachttoer van de regisseurs Tom Tykwer (1936 – 1973 – 2012) en de Wachowskibroers (Andy en Larry, sorry omgevormd tot Lana maakten 1849 – 2144 – 2321) is dat ze deze verhalen kris kras door elkaar vertellen zonder dat je moeite hebt te volgen. de acteurs (oa Tom Hanks, Halle Barry, Jim Broadbent, Ben Whishaw, Hugo Weaving, Jim Sturgess, Hugh Grant, Doona Bae, Keith David, James D’Arcy, Susan Sarandon) spelen zes cloud_atlas3verschillende rollen (dan eens de goede, dan eens de slechterik, dan eens als man, dan als vrouw, dan eens als leider, dan als onderdrukte, dan eens de hoofdrol, dan een goed naar uitkijkende bijrol) maar nergens raak je de rode draad van de aparte verhalen kwijt. de afwisseling van een koloniaal schip naar een futuristisch apatische bar, van een groots koud aanvoelend kunstenaarshuis naar een primitieve geitenvellenstam, van een muf bejaardentehuis naar een dreigende kerncentrale bezorgt je een gezegende reis doorheen tijd en ruimte. tegelijkertijd eet je van de walletjes van een negentiende eeuws kostuumdrama, een cloud_atlasverboden liefdesdrama, jaren zeventig thriller, een misverstandenkomedie, science fiction en Avataractie. ook visueel komt dit tot uiting in de knappe decors, setting en kostuums die de tijdsgeest ademen waarin ze zich afspelen. en toch zijn de verhalen met elkaar verbonden waarin ik een Darwinistische achtergrond in terug vind. de wet van de sterkste en de mens dorst nu éénmaal naar macht, roem, rijkdom, faam, overheersing. anderzijds heeft Darwin ruimte gelaten voor altruïsme waarbij we minderheden in bescherming nemen. onze daden staan centraal en de booschap hierbij: met elke daad die we verrichten – goed of slecht – creëren we onze toekomst. Cloud Atlas is geen pretentieus project, wel een ambitieus kijkstuk.

3,5/5

 

Een gedachte over “Cloud Atlas

  1. Het is zeker ambitieus en er zijn genoeg fans van de film en zoals je hebt gelezen ben ik er niet eentje van. Mooi om te horen dat jij er wel meer uit gehaald hebt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s