Oblivion


“ooit gedacht wat een fijne aarde we zouden hebben als er geen mensen op woonden?” _ Eden Phillpotts

Oblivionde ene keer is Tom Cruise Jack Reacher, de andere keer Jack Harper. Oblivion speelt zich af in het jaar 2077, zestig jaar nadat de New York Knicks de laatste super bowl wonnen. scavs – plunderende ruimterobotten – begonnen dat jaar een desastreuze aanval op onze aarde. de mens verdedigde zich met nucleaire wapens en juicht: we wonnen de oorlog. maar niet te vroeg: we verloren de planeet. we bouwden de tetra als ruimtetussenstation en nadat we de overblijvende energie vanuit onze aarde allemaal hebben opgeslagen, zijn we klaar om naar Titan te gaan, een maan van Saturnus om daar de rest van ons aoblivion_ver6ards bestaan te leiden. de machines die de energie opzuigen worden bewaakt door drones want ondergrondse scavsoverlevenden durven nog eens enkele verzetsbuien te hebben. en de drones worden bewaakt en hersteld door Jack die vanuit een hoge toren begeleid wordt door Victoria. nog veertien dagen voor dit koppel en hun werk zit er op en kunnen ze naar Titan. ware het niet dat de scavs een allerlaatste offensief oblivion_ver5inzetten, een aanval waarbij Jack inzichten leert kennen over de wereld zoals hij die niet kende en over zijn eigen identiteit. tijdens de film – omdat er zo een zelfde sfeer beleeft wordt – dwaalden mijn gedachten af en toe eens af naar Tron: Legacy. nu weet ik waarom: dezelfde regisseur Joseph Kosinski staat aan het roer (bekend geworden met zijn Mad World trailer van de fameuze Gears Of War game). en die weet duidelijk een atypische inlevingswereld teoblivion_ver4 creëeren. het groots beschikbare budget geeft hem de geslaagde ruimte een postapocalyptische landschapswereld te creëren waarbij de verwoestende aarde echt een holvergeten gat is. hetgeen wat we kennen van bvb The Book Of Eli komt dan enkel aan de tuinenkels van Oblivion. dat Tom Cruise samen met Andrea Riseborough de enige overlevenden zijn (nou ja, Morgan Freeman loopt er ook nog ergens rond) geeft de scientology-aanhanger ruimte om de heldenstatus naar zich toe te trekken. sinds lang waagt hij zich nog eens aan een science fiction project en toegegeven, je kunt hem – naasoblivion_ver3t wat ijdelheid (kijk mijn spierballen onder de douche) niks verwijten. zijn verhaal en de twisten er in zijn aannemelijk. Kosinski neemt echter enorm veel tijd voor zijn introductie en als je maar twee personages hebt in een desolate wereld, duurt dat wel tergend traag ook al haalt hij met superschichtige en schietsnelle drones het bovenste uit de technologiekast boven. als versterking begeleidt hij dat nog eens met ronkende motoren en een onheilspellend donderende jaren zeventig science fiction soundtrack. misschien is het wel een hommage aan dat genre maar dat ware volledig geweest als hij oblivion_ver2ook alles uit de plot had gehaald. Kosinski spendeert alle aandacht aan beeld en geluid en gaat er vanuit dat Cruise wel de rest doet. in plaats van ook het scenario zelf te schrijven, had hij dat beter aan een ander overgelaten. de goede twisten worden immers rommelig en snel gebracht en de toevoeging van Olga Kurylenko is een bleke babepleister (Andrea Riseborough is zelfs niet blij met haar komst). Oblivion biedt science fiction spektakel, ziet er ook zeer goed uit maar de lang uitgesponnen introductie had beter plaats geruimd voor een betere uitwerking van de goed gevonden scenariotwisten die nu vooral een oppervlakkig gevoel van een gemiste kans geven.

3/5

2 gedachten over “Oblivion

  1. Ben er wel benieuwd naar. Zou eigenlijk vandaag gaan, maar kwam er helaas niet van. Hopelijk binnenkort…er komen sowieso al veel te weinig science fiction films in de bioscopen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s