Zambezia


“vogels weten wanneer jij pas je wagen hebt gewassen.” _ Dennis Norden

Zambeziatijdens de paasvakantie kreeg het Amerikaanse The Croods concurrentie van Spaanse animatie (Tad, The Lost Explorer) en van deze Zuid-Afrikaanse animatie. uiteraard veel minder gebudgetteerd welke hen wel ruimte geeft aandachtspijlen te richten op gezinswaarden en -normen. en voor de ouders die met hun kleine uk de cinema binnengaan is dat naast een plezieruitstapje toch ook een opvoedingsgelegenheid. opkomen voor familie, samenwerken in groep en het ontdekken van je eigen groeimogelijkheden, ze passeren allen de revue in Zambezia. Kai is een jonge valk die in een rotswoestijnlandschap zambezia_ver2zeer streng opgevoed wordt door zijn vader Tendai wat botst met het avontuurlijke karakter van Kai, hij wil de wereld ontdekken. wanneer er een knokige ooievaar met wevervogeltjes passeert, op de vlucht voor kwalijke maribu’s, trekt hij samen met hen richting Zambezia, een verborgen vogelstad waar jaarlijks alle vogelsoorten samenkomen om een lentefeest te houden. maribu’s zijn niet welkom maar met de slinkse hagedis Budzo – die in het verleden nog een robbertje gevochten heeft met Tendai – plannen ze een coup op de vogelstad. klassiek tekenfilmverhaal dus van een jong avontuurlijk dierwezentje dat door zijn rebelse kzambeziaarakter ingaat tegen de ouderroots en gaandeweg ondervindt dat die wijze raad van de ouders er was in functie van een degelijk bezorgde opvoeding. de kennismaking met de kwalijke karakters wordt na het in de verf zetten van de valstrikken uiteraard dan glorierijk en in team overwonnen. animatiekijkers zullen zeker grote flarden herkennen van Rio, Legend Of The The Guardians – The Owls Of Ga Hoole en Valiant. origineel dus allesbehalve maar daar zal de kleine kijker zich onwetend niet aan storen. ook niet aan het gebrek aan volwassenhumor. Zambezia is er enkel voor de kleintjes. parodieverwijzingen, dzambezia_ver3ubbelzinnige opmerkingen of cynische volwassenknipoogjes die de kleine verstaander niet doorheeft, je gaat het niet terugvinden in deze animatie van Wayne Thornley. ook storend voor de volwassene is de muziekkeuze waarin de Afrikaanse wereldmuziek op poptonen gezet worden. de kleintjes zullen wellicht meewiebelen met de melodieën, voor de volwassene is het lichtjes irritant wanneer er nog maar eens een woembayé geluid een volgend lied start. Thornley heeft wel sterren kunnen strikken voor de stemmen: o.a. Samuel L. Jackson, Leonard Nimoy en Jeff Goldblum. als low budget alternatief is Zambezia een hapklare animatiebrok voor uw kleine uk maar verwacht er zelf geen meerwaarde van.

2,5/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s