Iron Man 3


“je moet het ijzer smeden wanneer het heet is.” _ Titus Maccius Plautus

Iron Man 3je moet het ijzer smeden wanneer het heet is maar in 2010 was dat bij de sequel van Iron Man alvast fel afgekoeld. gelukkig was er Joss Whedon om het ijzeren gestel mee op te nemen in The Avengers zodat de individuele pretendenten konden rekenen op hun vervolg (ook Thor en Captain America zullen later de held uithangen). Jon Favreau werd wel uit het ijzeren regisseursstoeltje gebonjourd (en zijn karakter wordt tevens in het ziekenhuis geslagen) en Shane Black mocht na de samenwerking met Robert Downey Jr. in Kiss Kiss Bang Bang nog eens met de flamboyante flapuit samenwerken. iron_man_threewant dat is Tony Stark toch: zijn intelligent technologisch vernuft camoufleert hij met een gevatte sarcastisch grote mond en een egocentrische aandachtstrekkende levenshouding. zijn vriendin Pepper (Gwyneth Paltrow in haar normaal vittende Iron Man rol) krijgt er de wuppes van. en blijkbaar ook een concurrende uitvinder (Guy Pearce met lange haren, grote bril en enkele missende tanden, so loosereighties!) die Stark in het verleden onbewust heeft vernederd en via de terroristische aanvallen van The Mandarin iron_man_three_ver5(heerlijk wisselende rol van Ben Kingsley) Amerika op zijn paniekkop zet. Tony Stark heeft zijn uitrusting wel ter verbetering aangepast (hij kan zijn harnas via vliegende magneten automatisch aan doen vanop afstand), toch is hij ook een tegenstander van zichzelf: hij lijdt aan insomnia, heeft paniekaanvallen en zijn huis en uitvindersbasis werd door de tegenstanders de dieperik ingebombardeerd. redt hij zich hieruit? ach, er zit een sequel van The Avengers aan te komen, daar zal hij ook in moeten meedoen dus … iron_man_three_ver2Iron Man 3 is veel luchtiger van toon. Shane Black heeft naam verworven als scenarist van Lethal Weapon, faam die hij bekrachtigde met het scenario van The Last Boyscout. humor tijdens de actietaferelen acht hij belangrijk, enkel gaat hij in Iron Man 3 daar op kinderachtige wijze te ver in. het is geen zelfspot meer maar bedenkelijk (de zijsprong waarbij hij geholpen wordt door een tienjarige hoefde echt niet), knullig (die angstaanvallen komen er zonder aanleiding en worden belachelijk uitgevoerd) en kolderiek (wanneer er verschillende iron man pakken iron_man_three_ver11in het rond vliegen, lijkt de actie weggeplukt uit een tienerstripverhaal). Black is ook liefhebber van de buddy’s en alhoewel Don Cheadle mag terugkeren als The Iron Patriot is er weinig chemie. toch is hij meer genietbaar dan zijn voorganger en blijft Robert Downey Jr.’s Tony Stark als loslippige playboy – ondanks zijn kwetsbaarheid in de film – een plezante verschijning. ook het script is eigenlijk beter uitgewerkt en wordt de actie regelmatig onderhouden al blijft die aan de brave kant. Iron Man 3 heeft zich qua doelpubliek duidelijk meer geprofileerd als gezinsfilm, inclusief specifieke aandacht voor de tieners, is daarin ook geslaagd maar als echte volwassen heldenfilm is hij niet ijzersterk.

2,5/5

Een gedachte over “Iron Man 3

  1. Vond de film zelf erg vermakelijk, maar je brengt een aantal terechte punten naar boven. Vooral die paniekaanvallen waren slecht uitgewerkt en vormden geen geheel met de rest van de film. Er werd te weinig mee gedaan. De humor daarentegen heb ik erg van kunnen genieten. De film was in ieder geval veel beter dan het tweede deel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s