Parker


“diefstal: herverdeling van de weelde.” _ Leonard Rossiter

Parkerhet zal toch niet waar zijn zeker dat de status van onze coolste actieheld Jason Statham tanend is? The Mechanic, Killer Elite, Blitz, Safe, eigenlijk vormen ze modale actietussendoortjes waarbij de held vervangbaar is omdat hij geen eigen stempel weet te drukken in het verhaal (zo is Steven Seagal in het videocircuit verzeild geraakt). met Parker had het anders kunnen lopen. hij treedt immers in de voetsporen van Lee Marvin (Point Blank), Robert Duvall (The Outfit), Peter Coyote (Slayground) en Mel Gibson (Payback); bekende koppen die het Parker personage hebben vertolkt van de Amerikaanse misdaadschrijver Donald E. Westlake. Parker is een dief parker_ver3maar wel een eerbare en respectvolle dief. na een kermis hold up (Statham met pruik en domineekostuum) wordt hij door zijn kompanen in het nauw gedreven en de agressieve woordenwisseling eindigt in een schietsalvo met Parker als schijf. hij wordt voor dood achtergelaten. dat hadden ze beter degelijker gecheckt. bij zijn positieven wil hij maar één ding: achter de kompaanverraders gaan en zijn deel van de buit terugvorderen. hij belandt daarbij in Palm Beach waarbij het dievenkwartet uit is op een juwelendief. om zich goed van de omgeving te vergewissen laat Parker zich begeleiden dooparker_ver2r de weinig succesvolle huizenverkoopster Leslie (Jennifer Lopez acteert nog steeds met haar heupen en tracht makelaarconcurrente Alyshia Ochse en Parker’s vriendin Emma Booth van zich af te schudden). de juwelendiefstal (het moet toch gezegd worden dat zelfs in Ocean’s Thirteen de voorbereiding grondiger gebeurde) zal het middelpunt vormen van de wraakactie en de buitverovering. ik had niet meteen de indruk dat Jason Statham gemotiveerd was in de rol en dat ligt niet aan het personage (Point Blank en Payback zijn in het genre gewoonweg toppers) mparker_ver4aar wel in de aanpak van het verhaal waarin zeer weinig actie in wordt verweven. Taylor Hackford is nu éénmaal vreemd aan het actiegenre maar een Statham moet je kunnen laten ravotten. ook is de haat en de confrontatie met zijn vroegere trawanten ondermaats uitgewerkt alhoewel met Wendell Pierce (The Wire), Michael Chiklis (The Shield), Bobby Cannavale (Boardwalk Empire) en acteurkameleon Clifton Collins Jr. hier karakterieel echt wat uit geput kon worden. in plaats daarvan komt vooral het achterwerk van La Lopez aan bod maar dat loopt eigenlijk veel te veel in de weg van Statham. Parker is oppervlakkig uitgewerkt met een Statham op automatische piloot.

2,5/5

Een gedachte over “Parker

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s