The Grandmaster


“Een meester vroeg: ‘Wie houdt je tegen?’ De leerling antwoordde: ‘Niemand.’ Toen zei de meester: ‘Waarom zoek je dan bevrijding?'” _ Zen-mondo

The Grandmastervijf jaar geleden moest ik vaststellen dat een wuxia film mij gelukkig toch nog kon verrassen. Chinees martial art icoon Donnie Yen vertolkte Ip Man in de gelijknamige film en betekende een Wing Chun wervelwind. Ip Man wordt beschouwd als de grondlegger van deze kung fu vechtstijl gebaseerd op een gevecht tussen een kraanvogel en een slang. Donnie Yen zelf is één van de meest bekwame professionals in de stijl en in de film (er kwam tevens een vervolg) kon hij deze naar hartelust verzorgen. The Grandmaster volgt eveneens Ip Man maar ik deel af van bij aanvang mede: Wong Kar Wai had niet de intentie om zoals Ang Lee of Zhyi_dai_zong_shi_ver6ang Yimou een kung fu epos af te leveren (daarvoor is de film Ip Man onovertrefbaar). het was wel zijn intentie om zijn visuele cinemastijl die een ongrijpbaar liefdesverhaal onthult te incorporeren in de kung fu. hij volgt Ip Man (Tony Leung blijft die dromerig melancholische blik hebben) in de turbulente periode die China doormaakte in de jaren dertig tot vijftig met de Chinese burgeroorlog en de Tweede Sino-Japanse oorlog (invasie Japan in China). Ip Man genoot groot aanzien omwille van zijn gevechtskunsten die slechts één keer op de proef werden gesteld met de 64 handen techniek yi_dai_zong_shi_ver5van Gong Er (Ziyi Zhang blijft garant staan voor een verbeten egocentrische koppigheid), of hoe in een kung fu gevecht een magisch stille en ontastbaar poëtische liefde kan ontstaan maar door de maatschappelijke evolutie enkel oppervlakkig kan blijven bestaan. wanneer hun wegen jaren later opnieuw kruisen is het maar de vraag of het platonisch karakter van hun relatie doorbroken kan worden. bij Wong Kar Wai is dat antwoord niet vanzelfsprekend en hij belicht de relatie zoals hij bekroond werd met In The Mood For Love: vertraagde opnames van twyi_dai_zong_shi_ver4ijfelachtig gebroken dan wel sprankeltje relatiehoop hebbende individuen in een kleurrijk maar gedempt kleurenpalet ondersteund met een hartverscheurende meeslepende viooltoetsende muziek. de laatste confrontatie tussen Leung en Zhang is er weer één om de adem bij in te houden. hij is en blijft een grootmeester in dit vak. en wat met de kung fu? je zou kunnen zeggen: dat is het minpunt van de film. de gevechten zijn veel te veel opeenvolgingen van positiemontages zodat je geen beeld krijgt van de vloeiende kung fu stijlen. de film had trouwens ook The Grandmasters kunnen heten want ook Gong Er en Ma San, leerling vayi_dai_zong_shi_ver3n Er’s vader, die beeld staan voor de kung fu stijlen uit het noorden komen uitgebreid aan bod. Ip Man’s stijl omhelst de stijl van het zuiden. maar het gaat Wong Kar Wai niet om de kung fu of de diverse stijlen die het groot hebben gebracht, wel om de inbreng van zijn eigen stijl. en zo zijn de minitieus neervallende druppels in de waterplassen waar de vechtprotagonisten staan of hun bewegingen doorheen dwarrelende sneeuwvlokken of de innerlijke agressie die door een treinstoomwolk barst veel belangrijker dan heyi_dai_zong_shit gevecht zelf. kung fu staat niet centraal in The Grandmaster wel de beelden en de heerlijke weemoedige muziek die de weerspiegeling vormen van het melancholisch innerlijk verdrietsgevoel tussen twee protagonisten. toevallig zijn zij meesters in de martial art. daarvoor verwijzen we sterk adviserend naar Ip Man met Donnie Yen. wil je de dromerig esthetische liefdestragiek beleven waarvoor men Wong Kar Wai sinds In The Mood For Love een grootmeester noemt, dan is The Grandmaster meer dan aanbevolen al kijk ik sterk uit naar de oorspronkelijk vier uur durende versie zodat de soms bruuske montage als schoonheidsfout weggevijld wordt.

4/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s