Upside Down


“hij was er ondersteboven van. eindelijk stond hij dus goed.” _ Cor de Jonghe

Upside Downqua originaliteit scoort Juan Solanas tien op tien: zijn verhaal speelt zich af in een universum waar twee net niet elkaar rakende planeten een symbiose vormen door een omgekeerde zwaartekracht (beat this Newton). als men omhoog kijkt vanop de ene planeet ziet men ondersteboven de activiteiten op de andere planeet. bevindt men zich op de ene planeet is men gebonden aan diens zwaartekracht. je kan het omzeilen door gebruik te maken van omgekeerde materie waardoor voorwerpen of mensen even op de andere planeet kunnen vertoeven maar conform de derde zwaartekrachtwet verhit die materie van de tegenovergestelde wUpside Down5ereld en zal ze ontbranden. Solanas voegt er de maatschappelijke evolutie aan toe (ook in ons land klaagt men de toegenomen kloof tussen arm en rijk aan): de benedenplaneet is grauw, regenachtig, vuil, arm. de bovenplaneet is een glansrijk toonbeeld van welvaart en rijkdom en haalt via de enige verbinding tussen de twee planeten – TransWorld – haar grondstoffen uit de benedenwereld. in TransWorld  werken mensen van beide planeten die de machthebbers kapitalistisch iets kunnen bijbrengen (magnifiek kantoordecor waarbij je een gigantisch Upside Down3landschapreeks van bureau’s hebt zowel op de grond als het plafond waarbij de werknemers (oa een amuserende Timothy Spall) van beide zijden met elkaar een woordje kunnen wisselen). het is daar waar de arme Adam, die een antirimpelcrème aan het uitvinden is, gaat werken. niet voor het geld, wel voor Eden, een jongedame uit de bovenplaneet waarop hij in zijn jeugd verliefd was. en dan gaat het mis. zo’n fabuleuze wereld, zo’n schitterende premisse, zoveel science fiction- of actiemogelijkheden (genre Looper), maar Solanas kiest voor een roUpside Down4mantisch Romeo & Juliet afkooksel wat geheel niet werkt. Jim Sturgess is te naïef en te optimistisch in zijn doen en denken, terwijl Kirsten Dunst (lijdend aan – neen! – geheugenverlies) ongeïnteresseerd en afstandelijk reageert. er is geen chemie wat Solanas ook niet toelaat (bvb een date wordt abrupt beëindigd voordat hij begonnen is aangezien Adam door de omgekeerde materie haast letterlijk in vuur en vlam staat). er passeren roze bijen in Upside Down, wel de stroop van de romance in de klassenstrijd blijft niet plakken. Solanas’ universum daarentegen is een visuele parel (Total Recall, In Time en trawaUpside Down2nten zullen stikjaloers zijn over het concept) en de ondersteboven werelden geven zeer fascinerende invalshoeken (oa die goudgele balroomzaal met dansers op de grond en op plafond, inclusief immense parellusters of Adam die in een zee van de bovenwereld zijn omgekeerde materie wegdoet en alzo ondersteboven valt of is het naar beneden oprijst in een zee van zijn planeet). wat een science fiction potentie (dit had toch de Blade Runner van zijn tijd kunnen zijn) en dan wordt die magie zomaar doorprikt door een flauw luchtig romancetje tussen twee geliefden van verschillende klasse. na Upside Down blijf je helaas enkel ondersteboven van de visuele klasse die de film uitstraalt. en daarom moet je hem toch zien.

3,5/5

Een gedachte over “Upside Down

  1. Het verhaal is in principe niets nieuws inderdaad, maar visueel is het prachtig. Vooral de scène waarin hij in de zee springt was adembenemend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s