The Company You Keep


“als ik iemand zie vechten voor een of ander ideaal, wil ik graag weten wat de reden is voor dit totaal gebrek aan rijpheid.” _ E.M. Cioran

The Company You Keepde Weather Underground Organization was vooral begin jaren zeventig actief als een radicaal linkse organisatie waarbij hoofdzakelijk studenten zich richten tegen de regering van de Verenigde Staten. niet altijd vreedzaam gezien hun bomaanslagen op het Capitool, Pentagon, politiegebouwen en dergelijke. bij een bankoverval (en dan zitten we in de film) wordt een burger gedood. sommige activisten worden gevat, drie kunnen vluchten en gezien hun professionaliteit weten ze een andere identiteit te creëren en een nieuw leven op te bouwen. totdat dertig jaar na datum één van hen gearresteerd wordt (of wou ze dit zelf). na een ideologisch praatje tussen Sharon (Susan Sarandon zelf bevindt zicompany_you_keep_ver3ch in het progressieve spectrum) en lokale journalist Ben Shepard (Shia LaBeouf) bijt deze laatste zich vast in het dossier waarbij hij advocaat Jim Grant (Robert Redford) op het spoor komt. die laat zijn dochter achter bij zijn broer en trekt op de vlucht. niet alleen Ben maar ook de FBI (Terrence Howard) gaat echter hem aan waarbij Grant verschillende figuren van weleer passeert. is hij op de vlucht of zoekt hij naar de waarheid van dertig jaar geleden om zijn onschuld te bewijzen? een politieke thriller die uitdraait op een The Fugitive? niet echt, het is Robert Redford in de regiestoel en dan weet je dat je vooral een acteursfilm krijgt. zij moeten de spanning er in houden, niet de actie. qua opbouw en aanvoelen lijkt hij dan ook op company_you_keep_ver2zijn vorige film The Conspirator. Redford brengt een verhaal, probeert inhoudelijk te graven maar het wordt niet meteen sensationeel gebracht. humaan van achtergrond, inspelend op morele inzichten maar dan is de grens van saaiheid niet veraf. jammer is dat het pluspunt meteen ook het minpunt is: The Company You Keep is een acteursfilm die knap kan buigen op een oerdegelijke cast waarbij iedere toenmalige activist na dertig jaar een andere kijk heeft gekregen op de gebeurtenissen: woede (Richard Jenkins), berusting (Chris Cooper), ontwijkend (Brendan Gleeson), enthousiast (Nick Nolte), koppig (Julie Christie), spijt (Redford), onverschillig (Sam Elliot). maar de verschillende zijsprongen, de bijhorende politieke discussie en hun imcompany_you_keeppact in een leven wordt verwaarloosd. inhoudelijk blijft de film dan ook tussen kant en wal hangen, tussen idealisme en terrorisme. in zijn speurtocht als journalist weet LaBeouf staande te blijven maar ook hier is het zijdelingse liefdesverhaal (met enerzijds Anna Kendrick en anderzijds Brit Marling, twee sympathieke dames trouwens) onafgewerkt en wordt de rol van de journalistiek (Stanley Tucci treedt op als hoofdredacteur) onuitgesproken benadert. het gevolg is dat Robert Redford van de ene naar de andere persoon raast, inhoudelijk enkele potjes open doet (maar open laat) zonder dat dit enig tempo brengt in de film. The Company You Keep handhaaft zich enkel op het niveau van degelijk, maar is degelijk niet af en toe saai?

2,5/5

Een gedachte over “The Company You Keep

  1. Heb er wel van kunnen genieten en het grote aantal bekende acteurs dat maar bleef verschijnen verbaasde me steeds weer. Het was een feest van herkenning.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s