Man Of Steel


“vlieg nooit op als je niet zeker bent van een zachte landing.” _ Gaby Vanden Berghe

Man Of Steelmet drie superfilmmannen aan het roer zijn de verwachtingen hooggespannen: Zack Snyder (300 blijft één van de sterkste films van de afgelopen tien jaar) op de regiestoel, David S. Goyer (de Batman trilogie) achter de pen en Christopher Nolan (eveneens de Batman trilogie maar geef mij toch liever Inception) als producent. de zwaartekracht van de film valt echter danig tegen. blijkbaar vond men de reboot van Superman door Bryan Singer onvoldoende geslaagd en krijgen we zeven jaar later een nieuwe reboot, te beginnen met zijn geboorte op de planeet Krypton. lang verblijft Kal-El (de echte naam man_of_steel_ver3van Superman dus) er niet want de planeet staat op de rand van de verwoesting. nochtans is hij sinds lichtjaren de eerstgeborene op Krypton en is er ruimte tot nieuw levenslicht voor de planeet, iets wat de staatsgreepnemende generaal Zod (Michael Shannon stapelt de verscheidenheid in rollen op en ontgoochelt zelden al mocht dat sikkig ringbaardje weggelaten worden) niet ziet zitten. vader en wetenschapper Jor-El (Russell Crowe) kan op het nippertje zijn zoon viaman_of_steel een ruimteschip richting planeet Aarde sturen in de hoop dat hij van daar zijn gaven voor de goedheid kan aanwenden. Martha (Diane Lane) en Jonathan Kent (een beheerste Kevin Costner die met een simpel handgebaar één van de weinig pakkende emoties brengt) onderscheppen het tuig en adopteren het kind dat ze Clark noemen. ze proberen hem zo normaal mogelijk op te voeden al is dat niet altijd evident wanneer de superkrachten zich ontwikkelen. zo komt hij onder de aandacht van joman_of_steel_ver2urnaliste Lois Lane (de te lieve Amy Adams), alsook van generaal Zod die de verwoesting van Krypton overleefde en in wraak tot Jor-El zijn zoon en de ganse aardkloot waarop hij nu woont, wil verwoesten. de opbouw van dit verhaal is lang uitgesponnen waarbij veel aandacht gaat naar het karakter van Superman. het moge duidelijk zijn dat Nolan na Batman het tijd vond dat eveneens de S-Man toe was aan karakteruitdieping. en ondertussen weten we man_of_steel_ver6al dat dit vrij sec en donker gebeurt met geen enkele ruimte tot wat humorontspanning (zoals bvb de playboystoten van Iron Man, de groene opwellingen van The Hulk, de kledijspot van Thor). integendeel, de identiteitscrisis krijgt zelfs een grootse uitgesponnen messiastint, alsware Superman een godenzoon (Jezus was niet voldoende) die naar de aarde gestuurd wordt om het licht te brengen aan de mensheid. wanneer hij verklaart zich op te offeren voor de mensheid, zegt hij zelfs dat hij dat al gedurende 33 jaar heeft man_of_steel_ver8gedaan. voordeel voor Superman: hij zal het nog kunnen navertellen, iets wat Christus niet meer kon. bovendien is Henry Cavill enorm indrukwekkend als spierbundel (zelfs een Spartaan zou twee keer slikken als die voor hem stond) maar is hij een behoorlijk emotieloze held welke botst met de intentie van Nolan, tenzij dat Superman een deprimerend persoon moest zijn. het luik Snyder dan? misschien sukkelt die ook met een identiteitscrisis. hij weet als geen ander ieder beeld haast fotografisch stilistisch in kaart te brengen waardoor zijn actie steevast een vernieuwende dynamiman_of_steel_ver12ek heeft. in Man Of Steel vernieuwt hij zichzelf wel, zo is zijn reputatiestempel van slow motion beelden helaas volledig afwezig (hij is daar meesterlijk in), maar valt hij terug tot op een niveau van Michael Bay: bigger, louder, dumber. de special effects swingen je rond de oren waarbij in de Kryptonclash tussen Zod en Superman ganse steden eraan moeten geloven en wolkenkrabbers twin towers gewijs ineen stuiken. indrukwekkend? neem maar overdadig en frustrerend waarbij Snyder zijn cinematografisch actiegevoel volledig overboord gooit en de platte overbombastische actietoer op gaat. Man Of Steel is allesbehalve een superfilm.

2/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s