Snabba Cash II


“geld is de meesten liever dan betrouwbaarheid.” _ Gajus Crispus Sallustius

Snabba Cash 2het lijkt alsof Snabba Cash geen einde kende en regisseur Babak Najafi letterlijk drie jaar na datum het filmroer overneemt van Daniel Espinoza (ondertussen Safe House gemaakt): alle karakters keren in de grauwe multiculturele Stockholmondergrond in drie verhaallijnen terug die naar het einde toe rond de Servische maffialeider Radovan (Dejan Cukic) een gewelddadig einde kennen. JW (Joel Kinnaman) heeft tijdens zijn gevangenschap een zakelijk businessplan opgebouwd maar tijdens zijn eerste penitentiair verlof stelt hij vast dat hij geringeloord is door zijn rijkeluispartner. samen met de ontsnapte huurmoordenaar Mrado spoort hij de witwasboekhouder op van Radovan. latinodrugsdealer Jorge (Matias Varela) weet een grote cocaïnevangst te bemachtigen voor Radovan maar in kruissnelheid naar de geldwissel raakt hij de drugs kwijt alhoewel hij toch nog de poen en een hoertje van Radovan weet in te pikken. moslim snabba_cash_ii2Mahmoud (Fares fares) werkt in de bende van Radovan maar werkte zich ook in nesten door schulden bij hem op te bouwen. als hij niet aan het geld geraakt (de diefstal uit de trouwenveloppes van zijn zus is een knap staaltje zielige cinema) in hij aan zijn laatste twee dagen bezig. drie verhalen, één kern: snel geld verdienen. twee boodschappen: in het criminele milieu denkt de gangster alleen maar aan zichzelf. hier zit misschien nog een verschil in ten opzichte van bvb de Italiaanse maffia waar familie en eer nog van tel zouden zijn maar in de smeltkroes van Stockholm waar verschillende culturen en religies samenkomen telt enkel nog de zelfkant. snabba cash = easy money = snel geld. hoe snel je het verwonderlijk ook kunt bemachtigen, in de gewelddadige Zweedse onderwereld (er loopt niemand ongeschonden voor de camera en schietpartijen en martelgangen passeren zeker de revue) brengt dat geenszins geluk want er zijn steeds andere snabba cash kapers op de kust. de rush naar het snel geld is voor onze drie kruimelcriminelen de enige hoop die ze nog resten, hoesnabba_cash_ii uitzichtloos dat eigenlijk ook is. en dat brengt ons naar het enige verschil met de eerste film: daar zag je de personages nog eens lachen, hadden ze nog enige hoop om uit het milieu te geraken waaruit ze kracht putten maar in dit vervolg (dat Never Fuck Up als bijtitel krijgt) is het één en al pessimisme. misschien dat in het derde deel (Life Deluxe) van deze Stockholm noir trilogie van advocaat schrijver Jens Lapidus dat opnieuw keert. al weet ik niet of men met een derde film op gelijkaardige niet vernieuwende basis (ook bvb de muziek is hard en snel en ondanks regiewissel is er geen verschil in camerastijl) nog een degelijke film als zijn twee evenwaardige voorgangers kan afleveren. er niet te snel zijn met Snabba Cash III dus.

3/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s