World War Z


“in de ogen der doden zal elke levende wel een treuzelaar zijn.” _ Julien Vandiest

World War Zje zal met je gezin maar eens gezellig in de file zitten (in Philadelphia voor de verandering) totdat je in de verte iets begint te horen van massapaniek en wanneer dat richting jouw auto komt (doet wat denken aan Godzilla), is het tijd om je vliegensvlug terug te trekken waarbij je rondom je heen in ijltempo allerlei medevluchtelingen ziet sneuvelen (doet wat denken aan War Of The Worlds). het overkomt Gerry Lane (Brad Pitt). doorheen de complete chaos merkt hij dat bijzonder kwieke doch dode lotsgenoten het gemunt hebben op levendige doch vogels voor de kat lotgenoten: op hol geslagen zombies overmeesteren world_war_zvliegensvlug de wereld. de ultrasnelle montage gecombineerd met de Usain Bolt snelle zombies (de met de armen vooruitstekende waggelende wezens hebben sinds de Dawn Of The Dead remake van Zack Snyder voorgoed afgedaan) die hyperactief op de dollende menigte invliegen geven eveneens de kijker een benepen gevoel. letterlijk en figuurlijk kun je spreken van een moordend tempo. Lane is oude getrouwe VN-gezant en wordt door hen gered. wat blijkt: voor wat hoort wat. zijn gezin kan zich schuilhouden op een vloot in de oceaan als hij samen world_war_z_ver4met een viroloog en een militair team patiënt zero opsnort zodat een antivirus kan aangemaakt worden. zo krijgt de wereldoorlog tegen de zombies een uitgebreid geografisch karakter: Zuid-Korea (Brad Pitt op de fiets! al moet gezegd worden dat de striemende regen bij nacht aanleiding geeft tot een onheilsdreigende sfeer met op geluid reagerende zombies. een gsm is clichématig dan nooit veraf), Israël (alhoewel de VN van vanalles op de hoogte is, weten zij niet dat er daar geen zombies zijn doordat world_war_z_ver16men de stad volledig ommuurd heeft; een beetje ongeloofwaardig (zo weet men eveneens niet dat het virus niet in Noord-Korea is al is de vondst geniaal: in 24u heeft men van gans de populatie de tanden getrokken) maar het geeft wel aanleiding tot één van de meest beklijvende cinemabeelden van het filmjaar: een onophoudelijke stormram van duizenden zombies tegen de muur waarbij ze bij iedere aanvalsgolf hoger en hoger uitkomen. de afwisseling met de lachende gezichten binnen de world_war_z_ver3stadsmuren doet je bij iedere stijgende golf je dichter op je stoel schuiven!) en tenslotte Wales (waarbij men tijdens de vliegtuigrit daarnaartoe nog gauw (na een granaatontploffing (!?) een Flight scène incalculeert). tot daar, naast enkele ongeloofwaardige inhoudelijke plotverhalen, een perfecte zombie-actiefilm. het woord actie is bewust toegevoegd: een normale zombiefilm herbergt steeds een maatschappelijke aanklacht op de achtergrond, dat blijft hier achterwege. maar het geeft niet want World War Z is als zombieflick enorm dynamisch met de spanning ten top. maar world_war_z_ver15eens men in Wales in een kaal laboratorium belandt lijkt het alsof regisseur Marc Foster niet alleen de rem induwt maar zelfs in achteruit schakelt. het tempo gaat er volledig uit en de film krijgt een tam klinisch Contagion gevoel. dit makke einde (en dan te zeggen dat het een reshoot is omdat het initiële peperdure einde van een veldslagconfrontatie tussen Pitt en een zombieleger op het Rode Plein te Moskou in de vuilbak werd gegooid) zorgt helaas voor een ambetant anticlimaxgevoel. op zich misschien niet zo slecht maar de trage doortocht in een leeg labodoolhof met een I Am Legend scène staat zo in contrast met de energieke horrorsuspense (zombies zijn echt nog nooit zo hyperactief geweest zonder het etiket van zombie te verliezen) dat er een jammerlijke nasmaak blijft.

3,5/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s