Spring Breakers


een goede vakantie is die, welke je doorbrengt bij mensen die een vager begrip van tijd hebben dan jij.” _ P.J. O’Rourke

Spring Breakerswaar wij een krokusvakantie hebben en men voor een week met berenondergoed zwaar ingeduffeld richting Zwitserland, Oostenrijk of andere koude sneeuwlandschappen gaat om te skiën en schnaps te drinken, heeft men in Amerika in het voorjaar de spring break. eveneens een vakantie van een week waarbij duizenden studenten richting zonovergoten stranden trekken om er te shaken in hun stringbillen, six packs laten overgieten door liters alcohol en lachende tripjes maken met niet al te softe drugs. of hoe de krokusvakantie ospring_breakers_ver22peens minder aantrekkelijk is. de vier meisjes Brit, Candy, Cotty en Faith (Ashley Benson, Vanessa Hudgens, Rachel Korine en disneyappel Selena Gomez) kwijnen weg op de lokale schoolbanken en mijmeren over het verlekkerde avontuur. alleen hebben ze er het geld niet voor. op een wel zeer onorthodoxe en twijfelachtige manier bemachtigen ze de nodige cash en sjeezen ze richting Florida waar alles naar vakantiewens spring_breakers_ver2loopt en vervolgens uitloopt. te veel party, nudisme, drank, drugs brengt hen in de cel. het is de gangstarapper Alien (een haast onherkenbare James Franco) die met zijn goudentandenbeugelsmoel hun borg betaalt en hen verder inwijdt in zijn bizarre leefwereld waarbij hij spring break forever viert. de meisjes worden in de spiraal meegezogen al lijkt het er eerder op dat ze zelf geen doetjes zijn en zich afzettend tegen de thuiswereld mede de grenzen van het studentikoze spring spring_breakers_ver23break ver willen overschrijden. Spring Breakers start met bibberende billen, blote borsten en strakke six packs al wijzen de slow motion beelden en middenvingers er op dat de verheerlijking van het partytienerleven er net een maatschappijkritiek op is. bij herhaling van die beelden krijgt het zelfs een belachelijk karakter. het is een trucje dat regisseur Harmony Korine (tevens sspring_breakers_ver3cenarist van Kids) veelvuldig toepast: beelden herhalen zich, dialogen herhalen zich, montages herhalen zich en de lome slogan spring break forever wordt steeds trager herhaald. alhoewel spring break een breuk moet betekenen van de dagelijkse studeersleur, wordt het een sleur van zichzelf als die geëxploiteerd wordt. de exploitatie gaat ver maar kan niet vermijden spring_breakersdat Spring Breakers een sleur van zichzelf wordt. bij aanvang kunnen de zwetende vakantiedecors en nihilistische neonsettings dat gevoel nog even breken maar doordat de smeltkroes van drank, drugs en geweld nergens naar leidt (wat ongetwijfeld de moraal moet zijn), blijf je als kijker zelf gevangen in die betekenisloze spiraal. waarschijnlijk doelt Korine daar op een hypnotiserend of hallucinerend effect met een losbandig einde maar
waarschijnlijk blijk ik voor een buitensporige spring break te nuchter te zijn.

2/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s