Pacific Rim


“er komt een dag dat de grote oceaan is uitgedroogd, vergaat en niet meer bestaat, maar ik verzeker u dat de wezens die ronddolen en zwerven, bevangen in onwetendheid en geplaagd door de dorst om te leven, geen einde zullen vinden.” _ Boeddha

Pacific RimTransformers meets Godzilla? zeer zeker maar waar deze twee blockbusters bleven steken in enkel teveel tam tam, maakt de Mexicaanse regisseur Guillermo del Toro (oa Blade II, Hellboy, en Pan’s Labyrinth) er een waar spektakel van. let wel, het blijft een clichéblockbuster die inhoudelijk een zeer simpele lijn aanhoudt: gigantische aliens (de godzillacreaturen krijgen de naam mee van Kaiju) bestormen vanuit een gat in de Stille Oceaan de aarde en verwoesten de ene stad na de andere. de mensheid verenigt zich en bouwt al even gigantische machines (Jaegers genaamd) om de mormels te vermorzelen. de machines wpacific_rim_ver25orden aangestuurd door twee gevechtspiloten (je zou ze jaegermeisters kunnen noemen…) die in de ‘drift’ via een neurologische verbinding samen de machine aansturen. doordat de piloten alzo elkaars herinneringen en gevoelens meemaken is dat een leuk recept voor wat hersengeknoei en een liefdesband tussen de getraumatiseerde Raleigh (Charlie Hunnam brengt het er goed vanaf) en de respectvolle Mako (Rinko Kikuchi; haar meester en leider van de Jaegers Idris Elba speelt een fantastische rol als de recht door zee gaande en charismatische militaire pacific_rimchef). de Kaiju’s worden echter slimmer en de ene Jaeger na de andere moet het onderspit delven. er rest maar één Independence Day oplossing: naar het gat gaan en dit via implosie dicht maken. wat schrappen we: die romance is nogal afstandelijk, de rivaliteit tussen piloten is er al sinds Top Gun heugenis, de troepenaanschouwende en –aanwakkerende leidersspeech kan nimmer beter gedaan worden dan een Spartaan, een redding gebeurt altijd op het laatste nippertje, de organenhandel van Kaiju’s pacific_rim_ver10is een overbodige nevenplot (het biedt wel mogelijkheid om del Toro’s lievelingsacteur Ron Perlman op te voeren) en de kolderieke tussenkomsten van twee wetenschappers is vooral irritant in plaats van grappig (komische rustmomenten of enkele rake one-liners mist de film wel degelijk). dat is veel negativiteit. ja, maar ook nee: we spreken hier niet over Power Rangers achtige speelgoedminiatuurtjes. de grootste flater bij monsterfilms (zoals bvb voorgaande Transformers en Godzilla’s) is de wisselvallige verhoudingpacific_rim_ver3 tussen de leefwereld van de mensen en de grootsheid van de monsters of andere creaturen waardoor de impact en magie van het beest of robot meteen wegstroomt. in Pacific Rim is alles in zijn dimensie. neem nu de fenomenale knokpartij in Tokio: samen met de Kaiju en Jaeger kijk je overzichtelijk over de wolkenkrabbers heen en wordt het gevecht in al zijn grootsheid volledig getoond. je ziet het gevecht gebeuren welke niet door montage of camera-effecten verdoezeld wordt en de grootheid van het spacific_rim_ver4pektakel kan je geheel op je laten inwerken. wanneer de containers en schepen als baseballmateriaal gebruikt worden en een Jaeger doorheen appartementsblokken geslagen wordt, is dit een waar actiespektakel (de appartementsgevechten vanuit Man Of Steel verbleken bij dit schouwspel). dit is de grootste verdienste van Pacific Rim, eindelijk eens een blockbusterfilm die de ware grootte van zijn creaturen op het beeld kan brengen en er enorm vermakelijke actiescènes mee inblikt vergezeld op de diepe bassen van de knallende soundtrack. als film an sich bevat Pacific Rim ridicule elementen maar in zijn spektakelgenre van monsteractieblockbuster is hij top.

3,5/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s